L'Ajuntament de Reus prepara sis candidatures per presentar a la convocatòria de fons europeus coneguda com a Next Generation. En total sumen un pressupost d'uns 4.770.000 euros. Es tracta, en tots els casos, d'iniciatives que ja s'estaven treballant.
Durant la sessió plenària d'avui el govern ha fet un pas més en el projecte urbanístic de l'antiga Hispània. No ha estat l'única novetat en matèria de planificació i mobilitat que s'ha anunciat. Durant el torn de precs i preguntes, una petició del PSC ha provocat la segona.
El regidor socialista Daniel Marcos ha demanat al govern local que treballés per presentar candidatures als Next Generation. Especialment per l'impuls que suposaria per a les actuacions mediambientals. En definitiva, per reduir l'emissió de diòxid de carboni a la ciutat en àmbits com la mobilitat.
Li ha respost Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat. Ha assegurat que ja s'estava treballant en aquest sentit. La convocatòria es va obrir el mes d'agost i el termini per presentar-hi propostes s'acaba el 30 de setembre.
Reus prepara sis candidatures per als fons europeus Next Generation
A més, segons ha detallat, cal complir una sèrie de requisits. És per això que s'ha optat per presentar candidatures de projectes que ja s'estaven impulsant. Es tracta de convocatòries d'ajuts per a la implantació de zones de baixes emissions i de transformació digital sostenible del transport urbà.
Segons ha detallat la regidora, es poden aconseguir dues subvencions, una de 45 euros per habitant i una de 30 euros per habitant. Ha admès que, en el cas de Reus, «és més factible» obtenir la primera, que suposaria uns 4,5 milions d'euros. Les subvencions cobreixen com a molt el 90% del pressupost i no inclouen l'IVA.
A més, ha subratllat, cal tenir en compte altres criteris, com que els projectes han d'haver-se licitat abans del 30 d'abril del 2022. També han d'haver executat el 60% de l'adjudicació abans del 30 de novembre del 2022. Finalment, han d'haver-se acabat abans del 31 de desembre del 2024.
Aquests requisits, ha explicat Berasategui, han servit per escollir les cinc propostes que l'Ajuntament de Reus presentarà. S'ha de poder mostrar la solidesa del projecte i el seu impacte final. Per tot plegat, ha afegit, es presentaran sis iniciatives que ja s'estaven treballant.
Resumidament han de servir per millorar la qualitat de l'aire a través de la descarbonització. Han de fer més atractiva la mobilitat activa com les zones per a vianants o per a bicicletes. Una altra línia és la de restringir l'ús del vehicle privat al centre de la ciutat.
En el cas de Reus s'estan elaborant sis candidatures amb un pressupost total d'uns 4.770.000 euros. Les dues primeres són la implantació de zones de baixes emissions i algunes actuacions complementàries. Sumen un pressupost de 868.000 euros.
La tercera proposta és la vianalització d'alguns vials amb un total de 979.000 euros de pressupost. La quarta són actuacions de pacificació de la circulació valorades en 1,3 milions d'euros. La penúltima és la implantació de carrils bici, una candidatura amb 1,92 milions d'euros de pressupost.
Finalment, el projecte de lloguer de bicicletes públiques anunciat fa unes setmanes. El govern calcula tenir-lo en marxa durant el 2023 després d'una inversió de 385.000 euros i amb el mateix pressupost anual d'explotació. En aquest cas es tracta d'una candidatura que es presentarà amb 1,8 milions d'euros.