Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de família dels implicats en el projecte de Reus Compra Responsable

Reus Compra Responsable fa el salt i es converteix en un portal de compra digital

La plataforma permet comprar als comerços locals que s'hi adhereixin a través d'un sol web | El projecte aglutina més de 60 comerços dels quals 36 ja fan servir el web comú

Reus Compra Responsable fa el salt digital i es converteix en un portal de venda per al comerç local. El programa va començar com un servei de repartiment sostenible i ara incorpora, també, tots els negocis que ho vulguin en un sol portal de compra. Tot i que el canvi s'havia previst fa uns mesos, finalment s'ha optat per activar el nou web de cara a la campanya de Nadal.

D'aquesta manera, la ciutadania pot comprar i encarregar els productes dels establiments adherits des d'internet. El següent pas, que estarà operatiu d'aquí a dos dies, és l'aplicació mòbil del portal. Són les principals novetats d'un projecte que va néixer fa prop d'un any com «un impuls molt gran cap a la transformació del model comercial de la ciutat».

Així ho ha definit Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Reus. N'ha destacat, també, que «té un seguit de valors i no té afany de lucre, sinó de serveis». Una de les potes del projecte és el repartiment sense emissions, a través de tricicles i vehicles elèctrics.

En segon lloc, també, la tasca d'inserció laboral que es fa a través de la contractació dels repartidors. També ho veu com un gran pas endavant per al comerç Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat. Especialment per afrontar «un dels reptes que tenim de present i de futur com és la digitalització i la venda en línia», afirma.

Neix el primer portal de venda del comerç de Reus

Els negocis que ho vulguin ja poden tenir un espai de venda digital a través d'aquest portal. De la seixantena llarga d'establiments que conformen Reus Compra Responsable, 36 han fet el pas d'obrir aquest espai. La previsió és que vagi creixent ampliant els productes que hi ofereixen i incorporant la resta de negocis.

Alguns dels comerços ja tenien punt de venda digital o feien anar eines com Facebook. Ricard Aragonès, tècnic de Mas Carandell, aclareix que el portal ha permès integrar els negocis que tenien web pròpia amb els que feien servir altres recursos. L'Institut Municipal de Formació i Empresa ha col·laborat en el projecte creant aquest portal web.

Servirà també de directori per conèixer quines botigues s'han unit sota el paraigua de Reus Compra Responsable, encara que inicialment optin per no vendre-hi. Si l'any passat es va engegar la iniciativa per comptar amb l'impuls de la campanya de Nadal, el següent pas important també s'ha fet a tocar d'aquestes dates. Juntament amb l'activació del web s'ha posat en marxa una campanya comercial sota el lema «ens compartim».

Un tricicle de Reus Compra Responsable davant d'un comerç adherit, amb l'encarregada lliurant un paquet
El repartiment es fa amb tricicles elèctrics per garantir la sostenibilitat | Jordi Olària Gras

Reus Compra Responsable repartirà per altres empreses

Pel que fa als implicats directes, gairebé un any després de posar-se en marxa, fan una bona valoració del sistema. Des de Reus Compra Responsable, el coordinador Èric García assegura que «hi ha hagut un creixement progressiu i ara mantenim una mitjana de 15 paquets diaris». De fet s'ha fet un pas més associant-se amb altres empreses de repartiment per seguir creixent.

L'espai físic de la iniciativa, al carrer de Sant Pau i Sant Blai, és punt de recollida de GSL. A més, han establert un segon conveni de col·laboració amb Seur per fer-se càrrec del que s'anomena «l'última milla». Serà Reus Compra Responsable qui s'encarregui dels repartiments de l'empresa al nucli antic.

En concret pels carrers per on els vehicles de combustió de Seur tenen més complicat circular. Amb tot, la novetat principal d'aquests dies és la posada en marxa del web que fa d'aparador dels negocis adherits al projecte. Especialment per la part de «market place», és a dir, de mercat digital.

Una campanya de Nadal amb la filosofia sostenible del projecte

En paral·lel, a 28 punts de Reus s'hi repartiran uns tòtems amb el lema de la campanya i un mirall a l'altura de la cara. D'aquesta manera es vol fer partícip la població del projecte. La voluntat és que els clients habituals dels comerços adherits, però també els que no ho són, es vegin reflectits als tòtems.

Es vol posar en relleu «el tracte humà pròxim», un dels trets distintius de Reus Compra Responsable segons subratlla Èric García. La campanya mateixa manté els criteris que regeixen aquesta iniciativa. Iker García, responsable d'«ens compartim» destaca que els tòtems són fets a partir de material reutilitzat i reciclat.

D'aquesta manera la campanya segueix les línies que vol potenciar el projecte. Carme Pagès, de la Cooperativa el Brot, recorda que s'estan elaborant una sèrie de guies tant per a comerços com per a clients. Es tracta d'una sèrie de directrius que fonamenten la filosofia del projecte des del punt de vista social i mediambiental.

Són el treball digne, la visió ecofeminista, la defensa del comerç local, la sobirania energètica i l'economia circular. La guia quedarà redactada abans de les festes nadalenques i es distribuirà als establiments adherits. Pagès la veu com «una caixa d'eines perquè el comerç no se senti sol, sinó acompanyat per aquest projecte».

Una de les entitats implicades és El Tomb de Reus, que consideren que suposa «donar un valor afegit molt important al comerç de proximitat». Així ho ha apuntat Elena Pàmies.