Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de família de diferents implicats en el Reus Ocult 2021

El Reus Ocult torna a reivindicar façanes i espais oberts que passen desapercebuts

Es mostraran sis espais i s'han programat quatre rutes | Es mantenen les visites a l'aire lliure, els grups reduïts i les reserves a causa de la pandèmia

Aquest cap de setmana torna el Reus Ocult. Aquesta iniciativa va néixer per mostrar espais de la ciutat que habitualment no són oberts al públic o, en el cas d'enguany, que tot i ser visibles, no es valoren prou. Impulsada per l'Associació Espais Ocults, la d'enguany és la setena edició.

La cita tindrà lloc el dos i el tres d'octubre, dissabte i diumenge. Com ja es va fer l'any passat, aquesta edició torna a prioritzar les visites a l'aire lliure a causa de la pandèmia. També es manté la dinàmica d'aforaments limitats i reserves prèvies pel que fa a les visites.

Des d'aquest dilluns hi ha les inscripcionsobertes al web de l'entitat. Si queden places lliures, el punt d'informació que s'instal·larà a la plaça del Mercadal dissabte també permetrà registrar-s'hi. Tot plegat per veure fins a sis espais de Reus i quatre rutes diferents.

La mitja dotzena d'espais són nous al programa, que s'ha centrat en punts de la ciutat que solen ser infravalorats. L'entitat els presenta amb el denominador comú de tenir «un immerescut caràcter secundari i fins i tot marginal o totalment desconegut per a la majoria de la ciutadania».

Es tracta, per exemple, de façanes «que veiem inconscientment, però que no mirem acuradament». El Reus Ocult 2021 compta amb la plaça del Pintor Fortuny, i en concret amb la façana de l'edifici que ocupa la Caixa. També amb els Magatzems Vilella, un edifici del carrer de Sant Esteve, entre el raval de Jesús i el barri del Carme.

Una part de l'antiga muralla de Reus serà parada del Reus Ocult 2021, com el Pont de Calderons. En aquest cas, a més, Espais Ocults preveu una visita més activa perquè els assistents prenguin part en la recuperació de l'espai. Es tracta d'un pont situat a l'antic camí de Castellvell, a l'altura del passeig Nord.

Tornant cap cal centre, el programa d'enguany es fixa en la fàbrica Hipòlit Montseny, al carrer de Cristòfor Colom. El darrer punt que es visita enguany és la façana del Centre de Lectura, en ple carrer Major. La proposta per al 2021 la completen quatre rutes que inclouen alguns dels espais que es visiten individualment.

Quatre rutes per agrupar espais d'interès

Torna la ruta Portes que importen, amb aquests elements com a fil conductor. La visita vol obrir els ulls davant la seva importància simbòlica o pràctica en alguns punts de Reus. Tocats del Terrat farà parada en quatre terrats de la ciutat que permetran mirar-se-la amb una nova perspectiva.

En concret seran els del Casal de les Dones, el d'Òmnium Cultural, el del Museu Salvador Vilaseca i el del Centre de Lectura. A la programació s'afegeix, a més, la Ruta Trankimazín. Des de l'entitat es presenta com «un mosaic de l’infortuni d’elements patrimonials de tot tipus (toponímics, arquitectònics, biogràfics...) que potser mirem, però que no veiem».

Finalment, la Ruta dels Perduts s'ha previst per fer amb bicicleta. Vol servir per valorar elements patrimonials que estan en deteriorament o greument perjudicats. Tant per reivindicar-los com per intentar aconseguir que, amb la difusió de la seva importància, s'aconsegueixi conservar-los.

Amb les restriccions i la limitació de grups es calcula que cada visita sigui per una vintena de persones. Al llarg de tot el cap de setmana s'ofereixen prop de mil places. Espais Ocults s'ha valgut de col·laboracions amb el Col·legi d'Arquitectes i el d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació. També amb l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i alguns patrocinadors privats.