Gairebé quatre setmanes després de les eleccions municipals, i una des del ple d'investidura, el de Reus és dels pocs Ajuntaments que encara no té govern. Si en un cantó de la balança hi ha Cambrils, que va tenir tancat el pacte en 48 hores, a l'altra hi ha municipis com Valls, on només es coneix el nom de l'alcaldessa, la mateixa situació que es viu a la capital del Baix Camp amb Carles Pellicer. En aquest cas, les converses s'estan duent a terme amb discreció, però sense avançar en qüestions concretes com ara el repartiment de regidories, segons apunten fonts coneixedores de les negociacions.
[predef]reus-144[/predef]
«Hi ha hagut trobades multilaterals entre diverses parts», apunten, assegurant que s'han reunit tant Junts per Reus amb ERC, com els republicans amb la CUP i els postconvergents amb Ara Reus. La valoració de les trobades va des de «contactes informals» a reunions de treball «que avancen a poc a poc». El PDECat pressiona per tancar, al més aviat possible, un govern de majoria des del primer dia; a ERC afirmen que «preferim fer un bon acord que un acord ràpid».
Discòrdia sobre el tercer soci de govern
Sobre la taula, tot i que hi hauria hagut converses obertes en diferents àmbits, es mantenen dues prioritats diferents que, a la pràctica, es convertirien en dos vetos creuats. JxR vol governar amb Ara Reus com a tercer soci de govern, i recorden que és qui va donar suport a la investidura de l'alcalde i amb qui ja es va governar el mandat anterior. En la mateixa línia, JxR no vol que la CUP entri a l'acord.
En una direcció oposada, ERC reclama que els cupaires es converteixin en la tercera pota de l'equip municipal i que siguin els municipalistes els que es quedin fora del pacte. Les converses que haurien avançat, afirmen fonts pròximes als dos partits, entre JxR i ERC són les de l'organització municipal, és a dir, l'estructura interna i la composició de les gerències o l'escala salarial.
L'única qüestió en la qual no hi ha consens, asseguren aquestes fonts, pròximes a les negociacions, «és la que afecta el cartipàs, és l'únic que està a l'aire», i asseguren que no s'hauria tractat, precisament, per la manca d'un tercer soci. Des de l'entorn de Junts per Reus s'interpreta que ERC està provocant que el govern comenci en minoria perquè, insisteixen, l'anterior govern municipal i el ple d'investidura presenten un escenari clar. L'entorn dels republicans, per contra, assegura que «tot està sobre la taula i, per tant, ningú ha pogut dir ni 'sí' ni 'no' a ningú».
Es vol evitar començar en minoria
El cas és que, administrativament, l'alcalde ara mateix té totes les competències del govern municipal, i que les pot delegar en el moment que vulgui entre els sis regidors que l'acompanyen al grup municipal. És l'escenari que, de facto, es produiria si no hi hagués acord de govern. És l'escenari, precisament, tant JxR com ERC volen evitar, i és que mantenen que cal començar el mandat amb majoria.
Portar un cartipàs municipal al plenari serviria, per una banda, per establir l'organigrama intern de l'Ajuntament, des del nombre d'assessors del govern i els grups municipals, als sous d'aquests assessors i també dels regidors del ple. Aquest cartipàs, però, cal que rebi el suport d'una majoria simple. Es fa difícil pensar, apunten les mateixes fonts, que els potencials socis de govern votessin a favor o s'abstinguessin davant d'un cartipàs que no els inclogués i, per tant, el seu pas pel plenari queda condicionat, afirmen, a un pacte de govern que sumi majoria absoluta.