Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge virtual del projecte de pavelló lleuger adjacent a l'escola Marià Fortuny de Reus

El pavelló lleuger de l'escola Marià Fortuny de Reus, previst per al 2024

Seguirà el patró dels polilleugers de l'Alberich i Casas, el Ciutat de Reus, el Cèlia Artiga i el Joan Rebull

El pavelló lleuger de l'escola Marià Fortuny de Reus podria estar operatiu l'any 2024. Aquest és el calendari amb el qual treballa l'Ajuntament de Reus, que les pròximes setmanes en licitarà el projecte. Amb un pressupost de poc més de dos milions d'euros serà el primer equipament d'aquesta mena que comptarà amb una sala polivalent adjunta.

El pavelló en si serà com els que ja hi ha adscrits a les escoles Alberich i Casas, Ciutat de Reus, Cèlia Artiga i Joan Rebull. S'ubicarà al pati de l'escola, a  la zona on ara hi ha l'anomenada pista verda. Es tracta del lateral del recinte que dona al carrer de Bonaventura Carles i Aribau, on a l'altra vorera hi ha el Pavelló Olímpic.

Es preveu que tingui un accés des del carrer, però també una porta directa al recinte escolar. El regidor d'Esports, Pep Cuerba, ha detallat que tindrà 1.350 metres quadrats dividits en dos edificis. Al primer hi haurà una pista poliesportiva de parquet amb graderies per a 150 persones i dos magatzems.

El segon edifici tindrà els quatre vestidors per a equips i dos per a àrbitres, infermeria i lavabos. Són serveis que, als quatre polilleugers que ja hi ha, formen part del mateix edifici que la pista. En el cas del de l'escola Marià Fortuny, per primera vegada, comptarà també amb «una sala polivalent per a ús social i escolar de 200 metres quadrats».

«Es podrà fer qualsevol mena d'activitat», explica el regidor. De fet aclareix que, des de Reus Esport i Lleure, s'ha detectat que amb una sala així, els usuaris del pavelló en poden treure més rendiment. Per exemple, fent-la servir per escalfar abans de l'hora a la qual s'ha llogat o es té permís per entrar a la pista.

El polilleuger del Marià Fortuny, previst per al 2024

Aquest és el plantejament de l'estudi preliminar, que també «fa especial atenció a la sostenibilitat». Les pròximes setmanes o mesos l'Ajuntament traurà a concurs públic el contracte per redactar el projecte bàsic i executiu. Haurà de passar els terminis d'exposició pública, adjudicació i formalització, i llavors el termini corresponent per redactar-lo.

Quan es tingui el projecte executiu, es podran licitar les obres, però ja no es compta fer abans que acabi el mandat, al mes de maig. Serà el pròxim govern municipal qui haurà de licitar les obres per construir l'equipament. Amb aquest calendari es preveu que el pavelló lleuger pugui entrar en funcionament durant l'any 2024.

Des del punt de vista escolar, tant l'Ajuntament com el centre educatiu consideren molt positiu el plantejament. El regidor d'Educació, Daniel Recasens, recorda que és un model que ja funciona, «respon molt a les necessitats de l'escola i a les de tota la ciutat». La directora de l'escola Marià Fortuny, Núria Sabaté, s'ha mostrat especialment satisfeta per l'anunci.

«Fa molt de temps que demanem poder obrir el pati de l'escola a tota la ciutadania, perquè és enorme i està desaprofitat», ha explicat. Amb el pavelló es complirà aquesta funció, però també la de millorar les instal·lacions escolars. «Tenir un equipament així a l'escola, que podrem utilitzar plenament en horari lectiu no té preu», assegura.

Un complement al Pavelló Olímpic

S'ha plantejat perquè doni servei als barris «Juroca i Fortuny, i a tot el sud de la ciutat», afirma l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Es tracta d'una zona que aglutina el 30% de la població de Reus, i on ja hi ha el Pavelló Olímpic, «però no és suficient», ha exposat l'alcalde. Com ha confirmat també Pep Cuerba, tots els pavellons de Reus estan «al 100% d'ocupació».

Com tots els polilleugers, l'objectiu del que es construirà al Marià Fortuny és compaginar els usos escolars amb els socials. D'aquesta manera, fora de l'horari lectiu la instal·lació queda a disposició de Reus Esport i Lleure. En aquest cas, a més, es concebrà com un «complement» al Pavelló Olímpic.

«Les franges horàries, que van sempre tensades, es podran descongestionar amb el polilleuger del Marià Fortuny», considera Pellicer. Cuerba reafirma que «és una zona amb molta densitat de població, i fa falta», a més que és fàcil ubicar-li per una qüestió d'espai. Per altra banda, també, «si portem un campionat internacional, per exemple, el polilleuger pot servir de segona pista», comenta el regidor.

El sisè pavelló lleuger no es farà aquest mandat

Un condicionant de pes a l'hora de triar la ubicació ha sigut l'espai. Els metres quadrats del pati de l'escola permeten encabir-hi el pavelló lleuger i la sala polivalent. Pellicer admet que, pel que fa a equipaments d'aquesta mena, la zona est de la ciutat va més coixa.

També ha apuntat que és precisament per la dificultat de trobar espais adequats adjacents a les escoles. Junts per Reus va arribar a anunciar que, juntament amb el pavelló del Marià Fortuny, ja es treballava en el futur sisè polilleuger. No se'n van donar detalls, ni del calendari ni de la ubicació.

Finalment, però, el projecte hauria quedat descartat per aquest mandat. L'alcalde considera que és una línia que cal que el pròxim govern treballi. Referint-se al del Marià Fortuny ha comentat que «crec que no serà l'últim pavelló, però ja seran pròxims governs els que decidiran cap a on s'ha d'anar», ha apuntat.