La plaça de Sant Francesc de Reus

Església, plaça i carrer de Sant Francesc de Reus es projecten a un sol nivell

Es coneixen més detalls del projecte de reforma de la zona | Els enderrocs del barri del Carme deixaran pas a habitatges i aparcaments

El carrer i la plaça de Sant Francesc de Reus seran només per a vianants segons el projecte actual de l'Ajuntament de Reus. Encara aturat, i a l'espera que s'executi primer l'enderroc del barri del Carme, la idea és que la plaça tingui un aspecte similar al de les places de Catalunya i de la Sang, i que fins i tot s'aixequi el carrer de Misericòrdia perquè quedi a un sol nivell des de l'església fins al capdamunt del carrer.

 

Carrer, plaça i església de Sant Francesc, a un sol nivell

Durant la darrera visita d'obres a la plaça de la Sang, preguntat per la premsa, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va afirmar que la següent plaça a la llista d'espais per reformar segueix sent la de Sant Francesc. Tal com va explicar TarragonaDigital l'any passat, la idea és fer-hi una reforma en consonància a les que s'han fet a la plaça de Catalunya i a la de la Sang, deixant Sant Francesc a un sol nivell.

Església Sant Francesc Reus
L'església de Sant Francesc de Reus, que quedarà connectada amb la plaça | Jordi Olària Gras

 

«Seria una plaça per a vianants junt amb el carrer de Sant Francesc, també per a vianants», explica el batlle. «La idea seria la de connectar aquesta plaça amb l'església de Sant Francesc per tal que hi hagués una plaça més ampla», afegeix. Per fer-ho, s'aixecaria el nivell del carrer de Misericòrdia en el tram de l'església, amb un pujador a cada cantó, per tal que des de la porta del temple fins al capdamunt del carrer de Sant Francesc no hi hagi canvis de nivell.

carrer Misericòrdia Reus església Sant Francesc
El tram del carrer de Misericòrdia davant de l'església de Sant Francesc | Jordi Olària Gras

 

El projecte, posterior a l'enderroc del barri del Carme

Malgrat parlar d'espais per a vianants, la circulació no hi quedaria prohibida segons la idea inicial, tot i que encara no és ferma. Fonts municipals apunten que no es tracta d'un projecte que s'hagi d'executar a curt termini, i també l'alcalde admetia que «això no serà ara, és un projecte que està a punt per al pròxim mandat; són projecte que no estan aprovats, són propostes per a un futur bastant pròxim».

L'actuació a la plaça de Sant Francesc es planificarà una vegada hagin acabat els treballs que s'executen al barri del Carme. Els enderrocs, les tasques dels quals van començar fa tres setmanes, han de suposar el pas de camions i vehicles pesants pel carrer i la plaça de Sant Francesc. Per evitar que la reforma de la plaça quedés malmesa pel trànsit d'aquests vehicles, s'executarà quan hagin acabat o, fins i tot, quan hagin acabat les obres per aixecar els habitatges que hi ha previstos.

enderroc barri Carme Reus carrer Sant Francesc
Enderroc d'habitatges vells al carrer de Sant Francesc de Reus | Jordi Olària Gras

 

Nous habitatges i aparcaments al barri del Carme

Al barri del Carme, l'activitat d'enderroc es concentra, ara, al carrer de Sant Francesc, «estan actuant en l'enderrocament de dues illes grans d'habitatges vells al capdamunt del carrer de Sant Francesc, cantonada amb carrer de Sant Benet; després s'actuarà a la plaça de Sant Benet, on ara hi ha l'aparcament de vehicles; cap al carrer de Sant Jaume, hi ha una altra illa important de cases que s'estan enderrocant», aclaria aquesta setmana Pellicer.

Les obres s'estan fent als immobles propietat d'Incasòl, l'Institut Català del Sòl, motiu pel qual compten amb una aportació econòmica de la Generalitat de Catalunya que se situa entorn d'un milió d'euros. «La previsió és que la part que toca als carrers de Sant Francesc i Sant Benet hi pugui anar habitatge, esperem que sigui habitatge social, que és el que estem treballant», apunta el batlle.

carrer Sant Benet Reus
La bastida de les obres d'enderroc al carrer de Sant Benet de Reus | Jordi Olària Gras

 

La segona zona enderrocada, tocant al carrer de Sant Jaume, està previst que es converteixi en una «una zona d'aparcament amb tarifa reduïda». Pel que fa als habitatges, aquest mitjà ja va explicar que la intenció de l'actual govern és que s'hi puguin implicar activament entitats, empreses o fundacions privades. L'objectiu, apunten fonts municipals, és poder agilitzar unes construccions que l'Ajuntament no podria pagar íntegrament a curt termini, però fer-ho de manera que es garantís la finalitat social o pública dels habitatges.