Reus es va convertir en un dels punts calents de l'emergència sanitària a finals d'agost a causa del disparadíssim risc de rebrot que hi havia a la ciutat, així com l'aparició de diversos brots concentrats en barris. Tampoc va ajudar el brot que es va fer públic dies després de conèixer-se a l'Hospital Sant Joan de Reus, del qual les últimes dades han estat facilitades fa gairebé deu dies i afectava 34 persones entre treballadors i pacients de dues plantes del centre hospitalari.
Tot plegat va fer que el Departament de Salut centrés els seus esforços per contenir la propagació del virus a la capital del Baix Camp amb mesures especials que restringien activitats que havien estat recuperades després del confinament. A més a més, també es va optar per fer un cribratge massiu al CAP Sant Pere —centre també afectat posteriorment per un brot—sense gaire èxit, ja que només hi va participar un 30% de la població que estava cridada a les proves PCR.
Tanmateix, a poc a poc la situació s'ha anat estabilitzant a la ciutat fins al punt que aquest dijous 17 de setembre el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat en roda de premsa que «la situació a Reus és francament bona» pel que espera que «la setmana que ve puguem aixecar les mesures restrictives». Aquestes mesures, que en un principi havien de durar 15 dies, es van prorrogar durant dues setmanes més per assegurar-se que la situació quedava controlada.
D'altra banda, Jacobo Mendioroz —coordinador de la unitat de seguiment de la Covid— també ha explicat que «el cas de Reus és bastant sorprenent. La població ha tingut una reacció molt bona i s'han reduït ràpidament els contagis». Així i tot, l'Hospital Sant Joan de Reus és un dels que es troba sota més pressió amb 25 persones ingressades i 1 a l'UCI per Covid, segons Salut.
Mesures especials durant un mes
Bàsicament el que intenten aquestes mesures és frenar el contacte social, recomanant no sortir de casa si no és per fer tasques imprescindibles i també limitant les reunions de més de 10 persones en qualsevol àmbit, exceptuant el transport públic i els llocs de treball. Pel que fa a l'aforament als locals d'hostaleria i restauració, segueixen limitats al 50%, tant a l'interior com a la terrassa, i han de tancar obligatòriament a la una de la nit.
Als equipaments culturals i establiments on es desenvolupin espectacles públics o activitats esportives, l'aforament també és del 50%. L'Ajuntament de Reus, quan Salut va decretar mesures especials, també en va afegir d'altres que ja van ser retirades fa dues setmanes.
Des del març a la ciutat hi ha hagut 1.332 contagis de coronavirus i 63 defuncions, de fet avui se n'han registrat dues més. Ara mateix el risc de rebrot es troba al 169,43 —lleugerament més alt que ahir— però la velocitat de propagació del virus és baixa, del 0,71.