Un autobús urbà aturat a una de les parades de la plaça de les Oques de Reus

El trasllat dels busos interurbans de Reus fora de les Oques arribarà a principis d'any

El govern local confirma que ha rebut llum verda per part de la Generalitat | El canvi no afectarà als busos urbans

Els autobusos interurbans que ara s'aturen a la plaça de les Oques deixaran de fer-ho a principis de l'any vinent. Aquesta és la previsió amb la qual treballa l'Ajuntament de Reus després de rebre l'autorització per part de la Generalitat de Catalunya. Segons fonts del consistori, «l’Ajuntament treballa amb la previsió de poder acabar les obres i traslladar el servei a principis d’any».

El projecte contempla traslladar les parades al carrer del doctor Frias. Segons han informat Diari Més i Diari de Tarragona, i tal com han confirmat a TarragonaDigital fonts municipals, el consistori reusenc «ha rebut oficialment la resolució del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat donant el vistiplau al trasllat de les parades de bus de la plaça de les Oques al davant de la Biblioteca».

Les mateixes fonts asseguren que s'està treballant «en el plec de condicions per treure a licitació les obres que han de permetre el trasllat». L'autorització de Territori i Sostenibilitat també ha servit per introduir algunes «consideracions menors» al projecte, com la distribució de semàfors i passos de vianants.

Més d'un any de retard en el trasllat anunciat

El projecte es va anunciar durant l'anterior mandat, el febrer del 2019. La primera previsió apuntava l'estiu d'aquell mateix any com a data per culminar el trasllat. A la tardor, encara sense haver-se executat, els veïns seguien reclamant-lo. De fet, el projecte inicial preveia traslladar les parades a l'actual zona blava de davant de la Biblioteca Central Xavier Amorós.

Això va canviar després que l'entitat ecologista Gepec denunciés que, segons la planificació urbanística de l'Ajuntament, aquella zona blava és provisional i ha d'acabar convertida en zona verda. Així doncs, la proposta que ha rebut llum verda per part de la Generalitat, que és qui gestiona el servei de busos interurbans, és que les noves marquesines s'instal·lin al carrer del doctor Frias.

Al carrer que queda entre l'Estació Enològica i l'actual zona blava, doncs, passaran a aturar-s'hi els autobusos que connecten Reus amb la resta de municipis. Es tracta, segons informa el govern, d'un projecte «que ha de millorar el servei de transport interurbà de la ciutat i ha de resoldre la mobilitat a la plaça de les Oques».

Precisament els veïns de la plaça havien denunciat repetidament la congestió que es produeix a causa de les parades d'autobús, a més dels sorolls pels clàxons dels cotxes i la contaminació generada per aquesta activitat. Critiquen, de fet, que la plaça de les Oques funcioni com una estació d'autobusos encoberta.