Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
catedral-tarragona

Renovar-se o morir: l'Església tarragonina implementa un nou sistema d'almoina digital

Els fidels de les diverses parròquies que compten amb els caixers digitals poden fer les aportacions amb el telèfon mòbil o la targeta magnètica

catedral-tarragona
La Catedral de Tarragona té un dels dispositius ubicat a la botiga de records | Àngel Ullate

Vols fer un donatiu a l'Església? Ja no cal que et desplacis fins a un lloc concret. Des de fa un temps,  en algunes parròquies i dependències de l'Arquebisbat de Tarragona s'ofereix un servei d'almoina digital  que consisteix en un «caixonet» en el qual qualsevol persona pot fer les seves aportacions d'una forma senzilla, sense necessitat de tindre diners en efectiu. L'únic que es necessita per al pagament telemàtic és un dispositiu «wearable», és a dir, un telèfon, una targeta «contactless» o un rellotge intel·ligent.

El disseny de l'aparell és similar al d’un faristol, amb una pantalla tàctil on la persona que vol fer el donatiu pot triar l’import  de l’aportació econòmica que desitja realitzar. L’operació és ràpida i senzilla, similar a la d’un caixer automàtic. Aquest sistema, però, no és únic ni exclusiu de l'Església tarragonina. També l'utilitzen fundacions, les ONG i aquelles entitats que habitualment funcionen amb les aportacions voluntàries.

De fet, Catalunya és el territori de la península Ibèrica que, a dia d'avui, té en funcionament un major nombre de caixonets d'almoina digital. Aquest fet demostra que les noves tecnologies també tenen cabuda tot tipus d'espais, associacions i realitats. Això no és més que una mostra de la voluntat de reinvenció que tenen les institucions a través de noves propostes i sistemes que volen servir per implementar una manera de fer millorada i pionera. «Renovar-se o morir», fa la dita.

santa-maria-montblanc
La parròquia de Santa Maria de Montblanc també compta amb el nou sistema d'almoina digital | Júlia Giribets

Ser solidari d'una forma segura

El servei té per objectiu facilitar els donatius del feligrès i superar els diferents obstacles logístics que poden existir. En aquest sentit, es pot fer una donació de qualsevol import fins a un màxim de 20 euros, independentment de l'hora i del lloc i, fins i tot, de l'entitat financera. El pagament, per la seva banda, arriba al destinatari en menys de 5 segons.

Un altre dels avantatges del sistema d'almoina digital és l'optimització dels recursos que ofereix, ja que es tracta d'un dispositiu mòbil. Així, el caixonet pot ser traslladat d'un lloc a un altre, i fins i tot  establir un sistema de rotació en espais, en funció de la concentració de públic o del moment de l'any. D'aquesta manera, s'ofereix el servei d'una forma segura segons les activitats religioses que organitzen les diverses parròquies i del nombre de persones que hi pugui haver.

Implementació a la diòcesi de Tarragona

Des de fa uns mesos, les parròquies de l'Arquebisbat de Tarragona que ho desitgen poden comptar amb aquest servei. Els diferents rectors han rebut la corresponent informació sobre el funcionament de l’aparell, i han de decidir si els interessa o no. En aquest sentit, les esglésies que han inclòs el dispositiu encara són minoria, si bé és un sistema que a mitjà termini, pot anar a més. 

monestir-poblet
Fra Octavi Vila amb el nou dispositiu de pagament | Cedida

L'església de Santa Maria la Major de Montblanc o la mateixa Catedral de Tarragona, per exemple, sí que compten amb un aparell  que es troba situat a l'interior de la nau o a la botiga del Museu, en un sistema que està plenament implementat. A més, en el cas del temple tarragoní, i per ser fidels a la tradició, també hi ha inclòs un espai per a deixar monedes, per tal de no perdre els donatius dels feligresos menys habituats als canvis.

Un altre dels exemples del servei d'almoina digital al Camp de Tarragona el trobem al Monestir de Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barbera. El dispositiu, posat en funcionament fa pocs dies, es troba ubicat a tocar del Centre de Visitants del monestir. 

«Es vol incrementar el nombre de donatius»

Segons les darreres memòries anuals d'activitats de l'Església catòlica a Espanya, les almoines dels feligresos representen «uns ingressos importants en les arques de les esglésies». En l'últim any es van recaptar 335 milions d’euros mitjançant el caixonet d’almoines, aportacions i subscripcions. Aquesta quantitat suposa el 36% del finançament de les diferents diòcesis, i amb l'ajuda de la tecnologia, s'estima que el nombre de donatius pugui incrementar-se. 

Celebració de l'eucaristia i beatificació de Marià Mullerat i Soldevila
Es calcula que uns 8,5 milions d'espanyols assisteixen habitualment a missa  | Àngel Ullate