Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Neus Català

Els tarragonins més coneguts que ens han deixat aquest 2019

Recordem les personalitats més destacades que han mort aquest 2019 a les comarques de Tarragona

Neus Català
Neus Català va morir el passat 13 d'abril als 103 anys. | PrioratDiari.cat

L’any que deixarem enrere d’aquí a tot just sis dies ens deixa, com qualsevol dels anteriors, notícies de signe ben divers. Les més negatives, però, són aquelles que al llarg de tot el 2019 han servit per anunciar com la mort s’ha endut tarragonins de tota la regió que havien destacat en cadascun dels seus àmbits: de la societat civil a la política; del món de l’esport al del comerç, passant pel periodisme, l’empresa o la literatura, entre molts altres camps.

El 2019, doncs, ha estat un any en què malauradament han traspassat diverses personalitats arreu de les nostres comarques. Aquest 25 de desembre, dia de Nadal, fem un repàs d’algunes de les persones que ens han deixat i els recordem a TarragonaDigital.

Mor Neus Català, l’última catalana supervivent de Ravensbrück i emblema de la lluita contra el nazisme

La lluitadora antifeixista i última supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, Neus Català, va morir el passat 13 d’abril als 103 anys al Geriàtric Guiamets, d’aquesta localitat del Priorat  on havia nascut el 6 d'octubre de 1915. La mort de Català, d’edat ja molt avançada, va suposar el darrer gran homenatge a la figura d’aquesta prioratenca que es va convertir en un autèntic emblema de la lluita contra el nazisme i el feixisme.

En iniciar-se la Guerra Civil, Català, filla de camperols, va impulsar les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya dels Guiamets i poc després es va establir a Barcelona. El 1939 va creuar la frontera francesa, però l'esclat de la Segona Guerra Mundial i la caiguda de França la porten a implicar-se a la Resistència. Va ser detinguda pels nazis arran de la seva tasca dins dels maquis i el 1944 la van traslladar al camp de concentració per a dones de Ravensbrück, de la qual era la darrera supervivent.

La regidora socialista Ana Santos ha mort aquest dimecres al matí a l'edat de 52 anys.
La regidora socialista Ana Santos va morir l'abril passat a l'edat de 52 anys. | ACN

Tarragona diu adeu a Ana Santos o Xavier Zaragoza, entre altres

També l’any 2019 ha estat el de la mort, amb només 52 anys, de qui era la consellera de Serveis a la Persona i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona, la socialista Ana Santos, víctima d’un càncer. Santos va allunyar-se del focus mediàtic a mesura que avançava la malaltia que, finalment, no va poder superar i va acabar amb la seva vida el 10 d’abril. El seu fill, Mario Soler, va substituir-la al número 6 de la llista del PSC a les eleccions municipals del maig, que havia d’ocupar ella.

Exactament un mes després, va morir sobtadament el periodista Xavier Zaragoza amb només 34 anys. Nascut a Torredembarra i membre d’entitats com el Ball de Cavallets del seu poble natal o el Ball de Dames i Vells de Tarragona,  Zaragoza era recordat també per ser, fins al moment de la seva mort, el responsable de Comunicació d’ERC al Camp de Tarragona. Un decés que va impactar, i molt, la ciutat i la regió. Dos companys més del periodisme van morir enguany: Pitu Tarrasa va morir el 24 d’agost als 65, mentre que Cristina Centelles perdia la vida el 4 de setembre als 53, víctimes tots dos de llargues malalties.

Xavier Zaragoza, periodista de Torredembarra que va morir el 2019.
Xavier Zaragoza va morir el 10 de maig amb només 34 anys. | TarragonaDigital

En l’àmbit esportiu, al setembre moria amb només 38 anys la membre de la junta directiva del Club Bàsquet Tarragona, Núria Cestero, que també havia estat coordinadora de voluntaris dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018. A principis del mes de novembre, la ciutat lamentava la mort als 91 anys de Josep Querol i Roca, soci número 1 del Gimnàstic de Tarragona; mentre que a finals del mateix mes, a l’edat de 96, moria Francesc Ramos, esportista de la ciutat vinculat sobretot al Club Natació Tàrraco.

La mort també li va arribar el maig passat, de forma sobtada, al propietari del Museum Café de la Part Alta Juan Carlos Vidal, ‘Tiju’, amb només 52 anys. ‘Tiju’ era historiador, però també vinculat a diverses entitats i actes culturals i festius de la ciutat, cosa que el va fer conegut arreu de Tarragona. A mitjan novembretambé moria Toni Torrell, alcoverenc que havia regentat el Cafè Poetes de la ciutat de Tarragona. La ciutat també va plorar la mort, l’estiu passat als 92 anys, de Mariano Rubio, pintor, gravador i fill adoptiu de Tarragona.

Joaquim Sorio, en una imatge d'arxiu
Joaquim Sorio, en una imatge d'arxiu | Facebook / Projecte Longànime

Zaragoza, Ollé, Sorio o Joanpere, coneguts reusencs que ens han deixat

La ciutat de Reus també ha dit adeu a diversos referents de la seva societat civil. L’exemple més recent va ser  la mort, fa escasses dues setmanes, de Quim Sorio, amb 68 anys, després de patir un infart. A banda de ser regidor de Cultura i Joventut entre 2011 i 2015, Sorio era un actiu del teatre ‘amateur’ a la ciutat.

L’any, però, va començar amb el traspàs, el 20 de gener, del ‘cronista de Reus, Antoni Zaragoza i Mercadé, que va ser col·laborador de diversos mitjans de comunicació de la regió. Tenia 82 anys, els mateixos amb què va morir, el primer de setembre, Àngels Ollé, reconeguda escriptora, professora, pedagoga i activista social nascuda a Sant Sadurní d’Anoia  però amb una reconeguda trajectòria a la capital del Baix Camp.

Imatge d'Àngels Ollé a la sala de plens de l'Ajuntament de Reus. | Ajuntament de Reus.

Just un mes més tard, l’1 d’octubre, va morir Xavier Joanpere, també activista social que s’havia significat especialment en la lluita independentista i moviments favorables a la solidaritat, la pau i la llibertat. Joanpere va morir sobtadament, després de participar en un acte de suport a Carme Forcadell a la presó de Mas d’Enric, al Catllar. 

Reus també ha lamentat aquest 2019 la mort del botiguer Joan Marsal Huguet, propietari de la coneguda Cristalleria Marsal, als 80 anys. Va ser el 20 de maig. El passat 13 de juny, qui moria era l’exsecretària de l’Associació Concerts de Reus, Rosa Maria Mauri, víctima d’un càncer que no va poder vèncer. El 8 de setembre va morir, a l’edat de 78 anys, mossèn Ramon Martí Olestí, que va ser va ser vicari de la parròquia de Sant Joan de Reus i rector de la parròquia de l’Assumpció i del Col·legi La Salle de la capital del Baix Camp. 

Encara al Baix Camp, però fora de Reus, a mitjan mes d’agost va morir l’alcalde de Maspujols, Josep Rabascall, a l’edat de 63 anys i víctima d’un infart. Rabascall, que era de vacances al Pirineu d’Osca, feia d’alcalde des de 2007 i havia revalidat tres mesos abans el seu càrrec. Després de la seva mort sobtada, el va substituir a l'alcaldia del municipi José Antonio Rodríguez.

Yoyo Hernáiz, empresari de Salou que va morir el 2019.
L'empresari salouenc Yoyo Hernáiz va morir a les acaballes d'aquest 2019. | TarragonaDigital

La resta de la demarcació també perd diversos referents

A la resta de les comarques tarragonines, el dol i les males notícies no han passat, malauradament, de llarg. La ciutat de Salou perdia el febrer passat qui, fins dos mesos abans, havia estat regidor d’ERC al consistori, Sandro Boquet. L’ex edil dels republicans, regidor entre 2015 i 2018, va traspassar dies després de patir un infart. Fa poques setmanes  va morir a la capital de la Costa Daurada Yoyo Hernáiz, amb 54 anys. Hernáiz era un conegut empresari del món de l’oci a la localitat.

Al Baix Gaià, a banda de plorar Xavier Zaragoza, també va morir el novembre passat, als 58 anys, l’agent de la Policia Local i ex regidor de Roda de Berà, Blas Soria; i l’ex edil i estudiós torrenc Rafel Hernández, que en tenia 94. El comerciant altafullenc Lluís Cañellas, molt implicat en el teixit associatiu de la seva vila, també va morir el juny passat, amb 64 anys. També van morir enguany dues persones amb arrels torrenques: l’humorista Martí Galindo, amb 81 anys, i l’ex president francès, Jacques Chirac, de qui, tot i que mai no s’ha demostrat, sempre s’ha dit que és fill de Baix a Mar.

Ja al Baix Penedès, el setembre passat moria als 76 anys el periodista Josep Huguet, una de les veus històriques de Ràdio El Vendrell. Pocs dies més tard, traspassava als 94 anys José Gil, conegut com ‘el poeta de Cunit’, que tot i estar vinculat amb la localitat durant molts anys, va marxar el 2009 a viure a Jaén, a la localitat de Porcuna, amb la seva família, ja que tenia alguns problemes de salut derivats de la seva edat avançada. A l’octubre moria Lola Diaz Pijoan, mestra, historiadora, lluitadora feminista durant el franquisme i alcaldessa d’honor de Santa Oliva.

A l’Alt Camp, la mort jove i sobtada de la treballadora de l’Ajuntament de Valls Suli Fort va consternar la ciutat a principis d’estiu. Recentment, també va traspassar de manera inesperada Francesc Pié, propietari d’un conegut forn del Barri Antic. La comarca també va plorar el decés deJesús Aubía, regidor a l’oposició per la FIC i ex alcalde de Vilabella (1999-2011), el novembre passat als 58 anys. Ja a la Conca, a l’abril va morir Màxim Calvo als 99 anys, un dels darrers supervivents de la lleva del biberó i natural de Vimbodí i Poblet, municipi que, al maig, va perdre el seu primer alcalde en democràcia, Ramon Solé i Palau.