El xalet ocupat, ja tapiat per les autoritats després dels aldarulls a Torredembarra

Desallotgen i tapien el 'xalet ocupa' de Torredembarra després d'una nit de molta tensió i greus incidents

Una concentració pacífica va derivar en greus aldarulls aquest dijous al vespre | Els veïns respiren tranquils

La calma  sembla obrir-se pas amb timidesa després d'una jornada especialment convulsa  i d'una nit marcada per la tensió i per greus aldarulls a la tranquil·la Torredembarra. El polèmic xaletocupat del carrer de les Mimoses, focus d'una espiral de delinqüència i robatoris  innegable en les darreres setmanes, ha estat desallotjat en les darreres hores i aquest divendres al matí serà tapiat  de manera definitiva, segons ha avançat el digital 'Torredembara Actualitat' i ha pogut confirmar poc després  TarragonaDigital.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

La flama va començar a agafar temperatura  amb una concentració pacífica amb prop de 300 persones a la plaça de les Monges, vora les 19.00 hores, amb les protestes contra la inseguretat al centre de l'escenari i amb constants crides a la calma en un ambient certament tens. La indignació  d'un veïnat fart va anar derivant en una espècie d'olla a pressió que va esclatar quan, després de dissoldre  la concentració sense incidents, vora un centenar dels concentrats van decidir portar la protesta  a la porta del mateix habitatge, avui ja buit. «Estic content, per fi podrem respirar  tranquils!», ha celebrat ràpidament un veí en declaracions a aquest mitjà.

El propietari del 'xalet ocupa' de Torredembarra ordena tapiar l'edifici a primera hora d'aquest divendres

Si bé el to de la protesta  a la plaça de les Monges era airat, la legítima reivindicació del veïnat contra els ocupes del domicili  va virar cap a l'agror quan la concentració es va dirigir a l'epicentre de la tensió, al carrer de les Mimoses. Els manifestants  van baixar de 300 a 150, però la impressió és que es van quedar aquells més encesos o amb més càrrega violenta.

Els clams a favor de la seguretat  van derivar en un ambient general protagonitzat pels càntics racistes, fins al punt que una part dels concentrats es va tornar a separar del grup per atacar el centre de protecció de menors del municipi, on no només van causar destrosses materials sinó que van agredir  alguns dels joves, identificat a criteri de la turba com els responsables dels actes delictius  del xalet.

Des de l'Ajuntament de Torredembarrahan mostrat la seva «preocupació  per la gravetat dels fets succeïts», una violència que «lamenta i condemna» i que en tot moment separa de la «legítima concentració» pacífica  que va acabar degenerant en un episodi d'horror col·lectiu. «La violència i la xenofòbia  no es poden tolerar i mai, mai, són el camí ni la solució», afegeix el consistori en un dur comunicat.

Els aldarulls es van resoldre amb un atac violent al centre de menors de la Torre i amb un jove apallissat

Durant aquest epíleg d'aldarulls, es va reforçar l'actuació policial i un dels menors del centre va resultar agredit de gravetat després d'ésser apallissat  per alguns dels concentrats. El jove presenta una fractura  al nas i es troba ingressat a l'hospital Santa Tecla de Tarragona. Altres dues persones van haver de refugiar-se en dos locals propers per evitar anar pel mateix camí. Segons el relat de l'Ajuntament, el menor agredit pertany al centre Rigel, i en cap cas a l'habitatge dels  ocupes conflictius del carrer de les Mimoses, que «es troben fora del municipi» aquest divendres.

Centenars de manifestants s'han concentrat a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat
Imatge dels manifestants, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat | TarragonaDigital

Aquest mitjà ha pogut confirmar que el propietari  de l'habitatge ha ordenat tapiar l'entrada i les finestres del xalet aprofitant que es trobava buit, per tal d'evitar que pugui tornar a ser habitat de forma irregular. «Esperem poder començar a descansar  tranquils», celebra un dels veïns, visiblement satisfet en veure la casatapiada però alhora incòmode  amb la gravetat dels aldarulls de la darrera nit. Tot i la sortida forçada del carrer de les Mimoses, als veïns els inquieta  «saber ara on aniran» aquests joves.

TarragonaDigital ja havia informat de l'historial delictiu dels ocupes del xalet, que acumulaven fins a onze detencions en els darrers mesos, majoritàriament per casos de robatori  amb  violència  i per saltar-se les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia de la Covid-19. Preocupa, però, l'estreta relació entre una reclamació  legítima d'uns veïns farts de saber-se insegurs, i la reaccióviolenta alentada per les proclames d'extrema dreta d'una part dels concentrats. Després d'una nit tensíssima a la Torre, el 'xalet ocupa'  del carrer de les Mimoses és ara buit i tapiat. Inicialment, aquesta hauria de ser la resposta a l'esperit inicial de la protesta.

FEDAIA condemna l’atac a un centre de menors a Torredembarra

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) ha condemnat fermament aquest divendres l'atac a un centre de menors a Torredembarra per part d'un grup sense identificar. «És un atac indiscriminat motivat per prejudicis», ha apuntat en un comunicat, on ha subratllat que és un «atemptat  contra la casa d'aquests joves, el seu lloc de vida i l'espai que ha d'esdevenir segur per a ells». La federació ha aprofitat per denunciar que en «l'esfera política i mediàtica s'alimentin els prejudicis  contra aquests nois a través de proclames que avalen el discurs d'odi envers aquestes persones».

Al seu parer, cal reforçar els discursos de diàleg  i la responsabilitat social amb la finalitat de donar la màxima protecció  a la infància i adolescència que està en situació de vulnerabilitat. «Els drets de la infància i els drets humans han de prevaldre per damunt de qualsevol consideració», ha conclòs FEDAIA. Així mateix, també ha volgut remarcar la bona feina de les professionals del centre per mirar de rebaixar la tensió, i alhora, encoratjar-les i mostrar el seu suport per la seva dedicació i implicació diària.
 

Han estat moltes les reaccions  crítiques contra l'atac al centre, per part d'organismes públics com el Departament d'Afers Socials, partits polítics o múltiples entitats socials relacionades amb la integració  de joves com els que han patit l'assalt d'aquest dijous.