Treballs d'extinció a l'incendi a l'empresa IQOXE

Tot el que se sap fins ara de l'explosió química a la Canonja

Poc abans de les set de la tarda, un fort esclafit ha retronat a les nostres comarques, posant en alerta la població

ACTUALITZACIÓ – 09:56 hores

Es confirmen les pitjors notícies sobre el desaparegut en l’explosió química del Polígon Sud de la Canonja. L’home, encarregat de la planta, ha estat trobat mort en el lloc dels fets entre les runes, segons fonts de l'empresa.

Aquest és la segona víctima mortal en conseqüència de l’explosió a la planta d’IQOXE, després de la mort de Sergio Millán, veí de Torreforta, després de l’impacte d’una planxa metàl·lica a l’edifici on vivia. 

ACTUALITZACIÓ - 09:40 hores

Miquel Buch fa balanç de la situació

El conseller d'Interior Miquel Buch ha realitzat declaracions de la situació actual de l'incendi a la Canonja. El foc encara combustiona i no s'ha acabat aquest episodi i «no es pot donar la situació per tancada», segons explica Buch, que afegeix que el nivell de perillositat «va minvant, però no es pot donar la garantia cent per cent que no pugui passar res». 

Dos dies de dol per l'explosió al polígon químic

L'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, ha decretat dos dies de dol oficial per l'explosió de l'empresa IQOXE aquest dimarts. Així mateix, el batlle de Tarragona ha convocat una junta de portaveus a les 12.30 per parlar dels fets ocorreguts am la resta de forces polítiques. 

ACTUALITZACIÓ - 09:10 hores

Els Bombers treballen en un altre dipòsit d'òxid d'etilè 

Els Bombers treballen en un altre dipòsit d'òxid d'etilè de la indústria que va explotar dimarts a la tarda a la Canonja. A més, segueixen refrigerant el tanc que va originar l'explosió. La recerca del treballador desaparegut s'ha suspès una mica abans de les dues de la matinada per qüestions de seguretat i es reprendrà aquest matí. La zona de recerca és molt propera al tanc. Durant la nit han treballat una trentena d'unitats, i està previst el relleu de totes elles. En paral·lel, s'està en contacte amb experts en òxid d'etilè perquè donin pautes de com actuar.

ACTUALITZACIÓ - 08:30 hores

Recuperen la circulació ferroviària

Poc abans de dos quarts de nou del matí,  Protecció Civil ha informat de la recuperació del servei ferroviari  que estava suspès a la demarcació de Tarragona. En aquest sentit, es recupera el servei a les línies R14, R15, R16, R17, RT1 i RT2. Així mateix, informen que entre Tarragona i Reus se circula en via única a causa dels danys a la catenària.

Regulació del trànsit a la zona

Els Mossos d'Esquadra han informat que s'estan realitzant tasques de regulació de trànsit a la zona de l'explosió química de Tarragona. La cruïlla de l'AP-7 amb l'N-340 està tallat l'accés per vehicles de mercaderies perilloses. Així mateix, el punt d'accés a l'empresa afectada i a la resta d'empreses del Polígon Sud, està restringit.

El GREC i el GCR, al lloc de l'explosió

El Grup d'Estructures Col·lapsades dels Bombers de la Generalitat es desplacen fins al lloc de l'explosió química a la Canonja. El Grup Caní de Recerca  s'hi desplaça de nou per continuar amb la recerca de la persona desapareguda.

ACTUALITZACIÓ - 07:35 hores

Continua suspesa la circulació de trens

Protecció Civil, de forma preventiva, suspèn la circulació ferroviària entre Tarragona i Reus i Tarragona-PortAventura. En aquest sentit, queden afectades les línies R13, R14, R15, R16, R17, RT1 i RT2.

 

Nou balanç del conseller Miquel Buch

A les nou del matí d'aquest dimecres 15 de gener, el conseller d'Interior Miquel Buch, farà un nou balanç de l'incendi del Polígon Sud de la Canonja des del Centre de Comandament Avançat.

Els Bombers treballen durant tota la nit a la Canonja

Els Bombers de la Generalitat han treballat amb una trentena de dotacions en la zona de l'incendi de la Canonja. Des de l'exterior s'han realitzat tasques de refrigeració del tanc d'òxid de propilè. Així mateix, poc abans de les dues de la matinada i, per qüestions de seguretat, s'ha aturat la recerca de la persona desapareguda. Els Bombers tenen previst reprendre la recerca amb la llum del dia. S'està buscant el desaparegut entre les runes de la zona de l'explosió, que ha col·lapsat.

 

  

NOTÍCIA - 22:47 hores

L’explosió a la planta química de l’empresa IQOXE a la Canonja ha posat en alerta les comarques tarragonines. Poc abans de les set del vespre, un fortíssim espetec colpejava la geografia del Camp de Tarragona, en una explosió que s’ha fet notar arreu. Alguns testimonis la sentien des del Baix Penedès, d’altres des d’Alcover, i els vidres trencats i els desperfectes s’han succeït a diversos municipis.

Dues explosions

Immediatament, Protecció Civil ha activat l’alerta PLASEQCAT, recomanant a la ciutadania que visqués a prop el confinament preventiu fins a saber l’abast de l’incident químic. Després d’una primera explosió en un tanc d’òxid d’etilè, a la planta canongina, n’hi ha hagut una segona, en una estació de transformació d’electricitat.

Fum no tòxic i confinament restringit

En un primer moment, el departament de premsa dels Bombers de la Generalitat ha confirmat que el núvol sorgit de l’incident era tòxic, cosa que ha estat desmentida ràpidament des de l’AEQT. El confinament, que en instància inicial, es preveia més ampli, s’ha reduït als municipis de Vila-seca i la Canonja.

Talls a carreteres i línies ferroviàries

La circulació de trens entre Tarraogona i PortAventura World ha quedat suspesa, per ordre dels Mossos d’Esquadra. Després, les restriccions ferroviàries i de trànsit s’han ampliat a l’R13, R14, R15, R16 i la nova R17; i a les carreteres N-340 i C31b.

Vuit ferits fins al moment

A les 21.56 hores de la nit, són vuit les persones ferides amb cremades de diversa consideració. Hi ha una persona crítica i una altra de molt greu, ingressats a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona; un ferit menys greu al Joan XXIII de Tarragona i cinc ferits lleus, dos dels quals són a l’Hospital Sant Joan de Reus —els tres restants han estat donats d’alta.

Un mort a Torreforta, víctima indirecta

Bombers: una nit de feina

Els Bombers de la Generalitat faran relleus per treballar en l’incendi durant hores, al llarg de la nit. La situació, pel que fa al foc, és estable però no controlada. A les 21.15 hores hi havia fins a 29 dotacions actuant al lloc dels fets.

Estralls a la Canonja

Les sirenes no haurien sonat, en primera instància

El protocol d'accident químic comporta, habitualment, l'activació dels senyals d'emergència mitjançant una xarxa de sirenes. Les primeres informacions apuntaven que, en l’explosió d’avui, les sirenes no haurien sonat en un primer moment. Així ho han manifestat testimonis de Tarragona ciutat que es trobaven en diferents barris de la capital tarragonina.

 

El Govern surt a parlar: primeres valoracions

El cap de l'executiu català ha fet una crida «a la calma». El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha confirmat la segona explosió i ha explicat que ha estat en una estació transformadora.