L'Ajuntament de Tarragona denega el permís per construir la mesquita de Sant Pere i Sant Pau

La Comissió Informativa de Territori va acordar denegar l'aprovació inicial del pla | Ara, el consell plenari haurà de ratificar aquesta decisió

L'Ajuntament de Tarragona, a través de la Comissió Informativa de Territori, ha acordat «denegar» l'aprovació inicial del Pla especial per implantar una mesquita al barri de Sant Pere i Sant Pau. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, l'informe desfavorable del servei de Coordinació d'Urbanisme ha obligat la comissió a no acceptar el projecte de la Comunitat Islàmica Assalam. Ara, el consell plenari haurà de ratificar aquesta decisió, i ho podria fer aquest mateix dimecres en el plenari extraordinari. El projecte ja es va anul·lar el passat mes de setembre  per primera vegada i va aixecar polseguera entre els ciutadans del barri, la majoria en contra del temple.

Denegada l'aprovació inicial de la mesquita de Sant Pere i Sant Pau

La Comissió Informativa i de Seguiment de l'àrea de Territori  de l'Ajuntament de Tarragona  ha decidit «denegar» l'aprovació inicial del Pla especial per a la implantació d'un nou centre de culte religiós al barri de Sant Pere i Sant Pau. «La proposta no dona compliment a la normativa urbanística vigent», diu la proposta d'acord emesa des d'aquest òrgan. 

Després d'una primera aprovació inicial denegada per «raó de defectes esmenables», la Comunitat Islàmica Assalam va presentar un nou Pla especial el passat 16 d'octubre. El dia 11 de gener, el servei de Coordinació d'Urbanisme va emetre un nou informe desfavorable. Com es tracta d'un centre de culte en un edifici existent no exclusiu, el projecte parteix d'una situació d'excepcionalitat.

Com l'espai on es volia ubicar la mesquita es troba en uns edificis privats —carrer Miquel Servet, baixos—, el projecte havia de comptar amb una entrada aïllada i exclusiva del centre de culte, diferenciada de la resta d'accessos als edificis. «El centre de culte proposat  no tindria accés directe a la via pública, requisit que s'exigeix per aplicació de l'article 100bis del POUM, on es diu que s'haurà de disposar d'accés independent des de l'exterior», diu el document d'Urbanisme. 

Per tot això, «el pla especial a tràmit s’informa desfavorablement, perquè el centre de culte proposat no disposa d’accés independent  des de l’exterior (via pública) en tant que a aquest necessàriament s’hi hauria d’accedir a partir d’uns espais que són comunitaris i, que per tant, no són privatius del centre de culte, i perquè no queda justificada la impossibilitat de la implantació en un edifici d'ús exclusiu», acaba dient l'informe. 

Imatge de la concentració de Democracia Nacional en contra de l'obertura de la mesquita.
Imatge de la concentració en contra de l'obertura de la mesquita. | TarragonaDigital

El consell plenari acabarà de decidir el desenllaç de la mesquita de SPiSP

Un cop la Comissió Informativa de Territori ha pres la decisió de denegar l'aprovació inicial del pla per instal·lar una mesquita a Sant Pere i Sant Pau, serà potestat del consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona acabar de decidir. És per això que la comissió eleva la proposta d'acord al ple. Cal dir però que  és improbable que la decisió canviï, perquè són els representants dels mateixos grups municipals els que formen part de la comissió i, a més, l'origen de la denegació és un informe tècnic. 

La decisió es podria ratificar en el consell plenari extraordinari que tindrà lloc aquest dimecres. En cas que no entri en l'ordre del dia, es traslladarà al plenari del mes de febrer. 

Un centenar de joves antifeixistes, contra la manifestació de Democràcia Nacional en contra de la mesquita.
Un centenar de joves antifeixistes, contra la manifestació de Democràcia Nacional en contra de la mesquita. | TarragonaDigital

L'obertura de la mesquita va aixecar polseguera a Tarragona

La possible obertura de la mesquita al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau va aixecar polseguera entre els ciutadans. D'una banda, els detractors van organitzar una recollida de signatures a Change.org, van fer publicacions massives a Facebook i fins i tot van organitzar una manifestació amb la col·laboració de Democracia Nacional. 

De l'altra, els partidaris de la mesquita van ser els membres de la comunitat islàmica i les persones que no veien cap perill en l'arribada d'un centre d'aquestes característiques al barri. Per la seva banda, les associacions de veïns van decidir mantenir-se al marge i donar suport «al que digui la majoria». Si la comunitat islàmica Assalam vol el seu centre de culte, haurà de buscar una altra localització.