L'emblemàtica Casa Corderet de Tarragona podria ser la botiga més antiga d'Europa

La recent troballa d'una pedra fundacional endarreriria l'origen de la cereria uns 120 anys

L’antiga i cèlebre cereria Casa Corderet, al carrer Merceria de la Part Alta de Tarragona, torna a ser el centre de totes les mirades. Reconeguda com l’establiment més antic de la ciutat i reconvertida, per uns instants, en un petit temple dels escacs a la pel·lícula ‘Fill de Caín’, dirigida per Jesús Monllaó, Casa Corderet podria erigir-se ara com la botiga més antiga d’Europa.

L'origen, 120 anys abans del que es pensava

L’obertura de la botiga es datava, fins ara, l’any 1751, però la recent troballa d’una pedra fundacional, segons ha informat Catalunya Ràdio, podria situar l’origen de l’establiment uns 120 anys abans, és a dir, el 1631. «Si es confirmés la datació de la pedra fundacional, ens trobaríem davant de la botiga més antiga d’Europa oberta ininterrompudament», explica l’historiador Marc Pons a l'emissora catalana.

Per acabar de confirmar-ho, apunta Pons, caldria una investigació «tan senzilla, entre cometes, com ratar pels arxius. Hi ha d’haver la voluntat altruista d’algun investigador o la voluntat real de l’administració».

Imatge d'algunes de les espelmes que es venen a Casa Corderet | Caralp Mariné

 

Un patrimoni poc valorat

A Catalunya Ràdio, Xavier Pagès, actual propietari de la cereria, ha manifestat que aquest comerç, un gran patrimoni tarragoní, no està prou valorat a la ciutat. «No se li ha donat, fins fa relativament poc, el valor museístic o el valor tan diferencial que té la botiga», lamenta. «I és que tota Tarragona ha passat per Casa Corderet, tot ha passat davant de Casa Corderet; si no davant, a dins».

A l’espera d’una feina de recerca i investigació exhaustiva, la veritable data d’obertura de la mítica Casa Corderet és encara una intriga. La història, ara, vol saber quin és l’establiment més antic del nostre continent, des de Lisboa fins a la llunyana Kiev. Ens preguntem, la botiga més antiga d’Europa, és a Tarragona?