La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) no veu clara la fórmula per reduir la taxa d'atur a la demarcació. «Si no es recupera el sector de la construcció, no es tornarà a normalitzar el mercat de treball», ha alertat aquest dimecres el cap del Gabinet d'Estudis de l'organització, Juan Gallardo. «Això comporta que no creixin les dades d'ocupació», ha afegit.
Gallardo ha presentat el darrer estudi de la CEPTA, en què s'analitzen els canvis en l'economia i la demografia tarragonina entre l'any 2006 i l'actualitat. «Estem davant un canvi de model molt important, que avança cap a la terciarització de la nostra economia», ha explicat. El lideratge de sectors com el turisme ha agafat el relleu al capdavant de l'economia tarragonina, després que el sector de la construcció encara no s'hagi recuperat del sotrac de la darrera dècada.
La caiguda del sector ha generat una «gran bossa de persones que no es poden col·locar en altres llocs», de manera que l'economia local encara ho arrossega. «Això genera un problema greu a la província», ha destacat.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Juan Gallardo (CEPTA) detecta risc d'«envelliment i desertització» al territori
L'anàlisi de la CEPTA va molt més enllà de l'ocupació i el model econòmic de la zona. El cap del Gabinet d'Estudis també ha advertit que s'està produint un «creixement desigual» al territori, i que l'activitat econòmica de Tarragona es concentra en punts concrets com el Baix Penedès, la zona de costa i l'eix Reus-Tarragona.
Aquests desequilibris, diu, es tradueixen en la concentració també de la població. «Ens trobem davant un panorama d'envelliment i desertització» a zones del nostre territori com ara les Terres de l'Ebre, la Conca de Barberà i el Priorat, assegura de manera paral·lela.
L'observatori de la CEPTA també ha detectat que l'economia de Tarragona «està absolutament internacionalitzada», factor que valoren com a rotund èxit, i ha desmentit que existeixi un risc de desindustrialització. «Al contrari, no hem constatat cap símptoma que ens alerti», ha aclarit.
Tarragona, a la cua en capacitat de generar ocupació
L'estudi, molt ampli, també arriba a la conclusió que, en períodes de crisi com l'actual, «la província de Tarragona triga més a generar ocupació que la resta de demarcacions catalanes», fet que la situa a la cua del país en aquest sentit. Una crisi que no donen per superada, ni de bon tros. «Han estat dotze anys molt complicats, amb la crisi més forta dels darrers seixanta anys, i encara no s'ha tornat a normalitzar l'economia», reconeix. No obstant, sí és cert que, des del 2014, la línia és de progressiva recuperació.
Les esperances a mitjà termini es dipositen en l'estratègia d'internacionalització de l'economia local. «Aquest procés ens ha permès generar nous punts de treball, també gràcies a les petites i mitjanes empreses, en un context de tanta dificultat», ha expressat Gallardo. No obstant això, es mostren prudents. «El creixement de l'economia no està comportant un creixement dels salaris», han alertat també, que no mostren un augment destacable des del 2008.
Amb la mirada entre la recuperació de la construcció i l'estabilització del volum de població en punts del territori en clar risc, l'anàlisi de la CEPTA és una radiografia del complex moment actual d'una Tarragona on «indubtablement, s'albira un progressiu canvi de model econòmic».
També et pot interessar:
— La CEPTA adverteix que no baixarà l'atur a Tarragona «si no es recupera la construcció»
— CEPTA vol acabar amb la discriminació dels peatges amb una taxa a nivell estatal