Imatge d'arxiu de la plaça de la Font de Tarragona, amb l'Ajuntament al fons

ERC es reuneix amb la CUP per integrar-la al govern de Tarragona

Els comuns mantenen que no acceptaran l'entrada de Junts en un hipotètic executiu a quatre bandes

ERC i la CUP han mantingut aquest dijous al migdia una reunió per estudiar la incorporació dels anticapitalistes al govern municipal de Tarragona. Les dues formacions ja van mantenir contactes a l'inici de legislatura, que van quedar congelades. La trobada s'ha fet a petició d'ERC, que aposta per ampliar l'acord que ja té amb En Comú Podem Tarragona per enfortir l'executiu. Aquesta ampliació ha generat tensions en els darrers dies entre els dos socis, ja que ERC defensa que el pacte sigui a quatre bandes —també amb Junts per Tarragona—, mentre que els comuns han vetat l'entrada dels postconvergents. Una posició que els progressistes de moment mantenen amb fermesa.

La trobada entre ERC i CUP tampoc ha acabat de satisfer els comuns, que si bé estan d'acord amb negociar amb els cupaires, han lamentat haver-se assabentat de la reunió per la premsa, segons han apuntat algunes fonts. De fet, la CUP volia que la negociació fos amb el govern municipal i no només amb una de les formacions, en aquest cas els republicans. Tal com han fet públic els anticapitalistes en un comunicat, ERC ha parlat en nom de l'executiu —però sense la presència dels comuns— i hi han anat tant regidors com membres de l'assemblea local.

«Ens han presentat la proposta d'acords programàtics que ja havíem estat treballant conjuntament durant les negociacions de l’estiu del 2019. En la reunió d'avui ens hem compromès a actualitzar alguns dels continguts que, dos anys després i en la situació de pandèmia actual, han quedat desfasats», ha indicat la CUP en la nota. El document el traslladaran a la seva assemblea per debatre'l i en tornaran a parlar amb ERC en una nova reunió prevista per finals de la setmana que ve.

Els comuns, ferms

El fet que en la trobada d'aquest dijous al migdia no s'hagi convidat membres d'ECP ha desconcertat els progressistes. Tot i això, han comentat que comprenen que ERC vulgui tancar acords en base al programa de govern i estan d'acord amb reunir-se amb la CUP quan calgui, ja sigui a dues bandes o a tres.

El que rebutgen frontalment són converses a quatre que incloguin Junts per Tarragona. Tal com han repetit aquests dies tant des de la coordinadora local com les direccions de Catalunya en Comú com de Podem Catalunya, l'entrada «de la dreta» la descarten. Argumenten que els models de ciutat són diferents i consideren que hi hauria discrepàncies internes que serien insalvables, com per exemple, en la tramitació del nou POUM.

Si les posicions continuen enrocades —ERC apostant per govern amb Junts i ECP vetant-ho—, els escenaris estan oberts. Si els republicans fan un pas més i rubriquen l'acord que ja tenen aparaulat amb els postconvergents, els comuns afirmen que deixaran el govern perquè se sentiran «expulsats». En aquest supòsit caldria veure la posició que adoptarien els progressistes: donar suport a l'executiu puntualment des de fora o votar en contra de totes les propostes. Una decisió que, tal com va avançar aquest dimecres el portaveu parlamentari d'ECP David Cid, hauria de prendre l'assemblea local.

Per contra, si finalment ERC acaba descartant l'entrada de Junts per Tarragona, no està descartat que els postconvergents modifiquin el seu suport quasi incondicional a l'executiu cap a posicions més crítiques. Això podria fer trontollar l'estabilitat de la corporació, ja que fins ara tant la investidura de l'alcalde republicà Pau Ricomà com els pressupostos han comptat amb el suport d'ERC, ECP, Junts i CUP. «Assumim el risc», manifesten veus de l'entorn dels comuns.