Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus

Sanitaris «amb símptomes lleus de la Covid-19», treballant a primera línia a l'hospital Joan XXIII

Treballadors del centre reclamen controls «per la nostra seguretat i per la dels pacients» | L'ICS ho desmenteix i recorda que «s'estan seguint tots els protocols»

Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus
L'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus | Àngel Ullate
 

La força de l'emergència sanitària que vivim ha deixat els professionals sanitaris d'arreu a primera línia de foc i amb la responsabilitat inexcusable de fer d'escut i aturar l'avenç de la pandèmia  mundial més greu que es recorda en dècades i encara de magnitud desconeguda, tal com alertava a TarragonaDigital el científic Carles Bort.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Aquesta necessitat de múscul sanitari, però, no s'està traduint en unes garanties de  seguretat i protecció reforçades per a aquests professionals. «Estem exposats i desprotegits!», denunciava a aquest mitjà una sanitària de l'Hospital Puis de Valls hores després de produir-se el primer decés per la Covid-19 al Camp de Tarragona. Sanitaris d'arreu del territori fan seva aquesta mateixa reivindicació de més protecció, millor material i més proves i controls.

Treballadors de Joan XXIII demanen realitzar les proves de la Covid-19 al personal sanitari del centre

TarragonaDigital ha pogut confirmar que en altres centres hospitalaris del territori són moltes les veus que reclamen la realització de tests  al personal sanitari per tal de blindar no només la seva salut, sinó també la dels pacients  amb qui estan en contacte diàriament. «Ens sentim del tot vulnerables», reconeix, angoixat, un sanitari de la capital. Fonts oficials apunten que vora un 12% dels infectats per coronavirus arreu de l'Estat són, precisament, sanitaris.

Test coronavirus
Els sanitaris reclamen la realització de diversos test del coronavirus per garantir la seva seguretat i la dels pacients | Pixabay
 

En casos com l'hospital de referència de Tarragona, l'universitari de Joan XXIII, la situació s'ha agreujat fins al punt que treballadors sanitaris «amb símptomes lleus compatibles amb la Covid-19» estan obligats a complir igualment amb el seu horari. De fet, en els darrers dies s'han donat casos de sanitaris enviats a casa, amb sospites de coronavirus, als quals se'ls ha citat per l'endemà per fer-los una prova que, segons ha pogut saber aquest mitjà, encara no se'ls ha dut a terme.

«Necessitem estar segurs que podem estar en contacte amb pacients sense el risc ni d'infectar-nos ni d'infectar-los»

«Estan enviant a treballar a personal amb símptomes lleus, sense fer test i havent estat exposat  al virus sense material de protecció adequat», s'exclamen les fonts consultades per aquest mitjà. No amaguen el seu neguit.

«Ens estan transformant en un vector de transmissió de la malaltia  entre els pacients ingressats!», lamenten. La mancança actual de tests ràpids per confirmar aquests possibles positius a  Joan XXIII congelen una situació reiteradament denunciada pels afectats en els darrers dies.

L'ICS desmenteix les crítiques: «Estem seguint escrupolosament tots els protocols»

Des de l'Institut Català de la Salut (ICS), però, el missatge és de tranquil·litat i de calma a la comunitat sanitària. «Estem seguint escrupolosament tots els protocols», han aclarit en declaracions a aquest mitjà, «i estem fent totes les proves mèdiques que cal fer quan cal fer-les», han assegurat. Defensen que aquests protocols, actualitzats, són la guia a seguir per evitar qualsevol risc i per marcar el patró d'actuació des de la responsabilitat sanitària.

L'hospital universitari de Tarragona compta ara mateix amb més de 30 pacients de coronavirus  ingressats al centre, un terç dels quals a la Unitat de Cures Intensives (UCI).«Necessitem estar segurs que podem estar en contacte amb ells sense infectar-nos i sense suposar un risc per altres nous pacients  que necessitin la nostra atenció!», s'exclama una altra sanitària.

Reclamen, per a això, millors equips de protecció i mesures més restrictives com ara aïllar preventivament els treballadors amb símptomes de possible Covid-19.

Després de dues setmanes, la manca de material de protecció és encara un maldecap a Joan XXIII

«Ens falten equips de protecció individuals (EPI) per als sanitaris, ens falten bates impermeables, ens falten mascaretes de màxima protecció...», expliquen treballadores de Joan XXIII. Recorden que els protocols  d'actuació han anat canviant repetidament en els darrers quinze dies i que massa sovint han de treballar «amb la tensió i l'angoixa de saber que no estem ben protegits».

Imatge de la façana principal de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Imatge de la façana principal de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | ACN
 

El govern espanyol es va comprometre a efectuar una gran comanda de material de protecció com ara mascaretes per suplir aquestes mancances, uns materials que encara es desconeix quan estarà disponible a Joan XXIII.  «Aquest material després el repartirà la Generalitat en funció dels seus criteris», han matisat fonts de l'administració central a aquest mitjà.

Després de gairebé dues setmanes de crisi oberta pel coronavirus, la demarcació de Tarragona és de les que manté uns índez d'afectació més baixos de la pandèmia i l'hospital Joan XXIII és el que disposa en aquests moments de més llits disponibles per a malalts d'urgència que necessitin cures intensives. És també l'hospital que espera més activitat de cara a les pròximes setmanes al Sud de Catalunya.