Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La CUP demana la dimissió de Ballesteros i Floria per l'anunci del judici del cas Inipro

La formació anticapitalista va ser qui va denunciar el cas davant la fiscalia
Laia Estrada i Eva Miguel durant una roda de premsa
Les dues conselleres de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada i Eva Miguel, han demanat la dimissió de Ballesteros i Floria | TarragonaDigital
 

Aquest dimecres, 27 de maig, ha saltat una notícia que no per esperada, deixa de tenir importància. Els  magistrats de l'audiència provincial de Tarragona han desestimat els recursos de la majoria d'encausats al cas Inipro i Josep Fèlix Ballesteros, exalcalde socialista de Tarragona des de l'any 2007 fins a l'any 2019; Begoña  Floria, consellera socialista i portaveu dels governs Ballesteros; així com l'exregidora de serveis socials i l'exgerent de l'institut municipal de serveis socials de Tarragona (IMSTT); hauran de seure a la  banqueta dels acusats

El grup municipal de la CUP de Tarragona, la formació que va portar el cas davant la fiscalia, ha ofert una roda de premsa aquesta tarda de dimecres en la qual ha demanat, entre altres, la dimissió de Josep Fèlix Ballesteros i Begoña Floria com a  regidors de l'Ajuntament de Tarragona. Segons la portaveu de les anticapitalistes, Laia Estrada, que s'ha mostrat satisfeta perquè la seva denúncia acabarà amb el judici de les persones que consideren implicades en aquest cas de presumpta corrupció, «ara cal que l'equip de govern faci net, aixequi catifes i es personi  en totes les causes judicials que el consistori té obertes per presumpta corrupció». 

Però com que encara queda temps per veure la fotografia d'un exalcalde de Tarragona jugant-se penes de presó, paga la pena saber com s'ha arribat fins aquesta situació i què és, i quan va començar, el cas Inipro.

Cas Inipro: la cronologia dels fets

Amb la resolució que s'ha conegut aquest dimecres, els magistrats de l'audiència han confirmat l'auto  de 22 d'agost de 2018 d'incoació de procediment abreujat que va fer el jutjat d'instrucció número 1, i l'auto posterior de 3 de juliol de 2019, en què el mateix jutjat va  desestimar els recursos de reforma presentats pels  investigats

Un cop desestimats els recursos d'apel·lació per part de l'Audiència, ja no hi ha opció de recórrer en cap altra instància, amb la qual cosa la fiscalia i l'acusació popular exercida per la CUP —que va denunciar el cas el 2013— hauran de  presentar ara els respectius escrits d'acusació. Aleshores, l'Audiència de Tarragona podrà dictar la interlocutòria d'obertura  de judici oral  i donar trasllat a les defenses perquè presentin els seus escrits, i finalment  fixar una data per a la celebració de la vista oral

Presumptes activitats en benefici del PSC

Ballesteros està investigat  per presumptes delictes de  prevaricació, malversació, alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsedat documental, frau, suborn, tràfic d'influències i abús en l'exercici de la funció pública. Al seu torn, la regidora  Floria ho està per suposada  alteració de preus  en concurs i subhastes públiques, suborn,  tràfic d'influències, malversació i abús en l'exercici de la funció pública. 

El cas gira sobre el contracte subscrit l'any 2010 entre l'institut municipal de serveis socials (IMSST) i l'empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Oficialment, el contracte tenia com a  objectiu la intervenció i potenciació de l'associacionisme de població immigrant però, segons el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, aquests treballs no han quedat acreditats en les memòries justificatives i, realment, el què es portava a terme eren activitats  en benefici del PSC.

En la interlocutòria d'incoació de procediment abreujat, el jutjat d'instrucció apuntava que es van  contractar persones afiliades o simpatitzants del PSC per tal de dur a terme activitats com ara atendre les  xarxes socials i fer funcions comunicatives a favor de l'alcalde de cara a les eleccions municipals del 2011. Tot, subratllava el jutge, a compte de les  arques públiques.

«Ciberactivistes Ballesteros»

Aquest grup de treballadors, anomenat com 'PSC Ciberactivistes Ballesteros', estava «dirigit» per l'actual regidora i exportaveu socialista a l'Ajuntament, Begoña Floria, i «sota el control» de l'excap de gabinet d'alcaldia, Gustavo Cuadrado, segons el jutge. En la interlocutòria, que recollia diverses  comunicacions internes entre els investigats sobre la difusió de missatges polítics i estratègies electorals, el jutge arribava a assegurar que  Ballesteros, com a responsable últim de l'agrupació local del PSC, i Floria, com a responsable de l'àrea de comunicació, eren «els principals instigadors de la trama».

En la resolució, el jutge assegurava que els investigats «van utilitzar els diners públics per contractar persones que treballessin en la  promoció de la seva imatge i en captar votants per al PSC». De fet, els socialistes, com li va passar al PP en el cas Gürtel, es poden veure obligats a respondre a títol lucratiu per haver esdevingut el PSC  «beneficiari últim» dels actes realitzats pels contractats d'Inipro. 

L'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros sempre ha argumentat  que els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d'abonar les factures presentades per l’empresa perquè havia realitzat els treballs. Emparant-se en aquesta argumentació, Ballesteros va signar els decrets de pagament de 21 factures, amb un import de  215.000 euros. Tot i això, segons el jutge, aquestes  tasques no estan acreditades.