Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Villamayor (PSC) inunda el ple dels Jocs Mediterranis de dades que no convencen a l'oposició

Segons el PSC, els Jocs han generat 140 M€ d'impacte i 1.200 llocs de treball

L'ajuntament de Tarragona, escenari dels dos plenaris més polèmics dels darrers temps: Inipro i Tarragona 2018
L'ajuntament de Tarragona, escenari dels dos plenaris més polèmics dels darrers temps: Inipro i Tarragona 2018 | Miguel Cabrerizo

 

Aquest divendres, 5 d'octubre, el plenari de l'ajuntament de  Tarragona ha encarat els dos temes més polèmics dels darrers anys a la ciutat: el cas Inipro, de presumpte finançament irregular del Partit Socialista de Tarragona, i els Jocs Mediterranis Tarragona 2018. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, ha donat llum verda a la convocatòria d'aquests dos plenaris que s'han celebrat sota el format d'extraordinaris i monogràfics i que han començat a les vuit del matí, el d'Inipro, i tot seguit el de Tarragona 2018.

El plenari dels Jocs Mediterranis ha començat passades les 9 del matí i amb Javier Villamayor, regidor del PSC i comissionat dels Jocs, al centre del debat. Villamayor és aficionat al futbol i al Real Madrid però avui s'ha vestit del millor Barça de la història, el d'en Pep Guardiola, i ha adormit el debat amb un seguit de dades d'un estudi d'un professor de la Universitat Rovira i Virgili, Jaume Gené, sobre l'impacte econòmic dels Jocs Mediterranis

L'estratègia ha sigut la mateixa pel que fa a tots els punts de l'ordre del dia d'aquest plenari. Els punts que s'han tractat són els que van demanar Esquerra, PDECat, CUP, ICV i, segurament, el grau de detall dels mateixa no ha ajudat al fet que els grups més crítics amb els Jocs hagin pogut liderar el debat.

L'impacte dels Jocs

El primer punt de l'ordre del dia ha sigut l'avaluació de l'impacte econòmic dels Jocs. Javier Villamayor ha afirmat que són «140 milions  d'euros d'impacte», una xifra que, en el context de sortida de la crisi econòmica en el qual es van realitzar els Jocs, es pot entendre com positiva. Ara bé, contraposada amb els anuncis durant els anys previs dels Jocs per part de Ballesteros és quan comença el debat.

Dídac Nadal, portaveu del grup municipal del PDECat, ha recordat que Ballesteros va anunciar, en la seva conferència de la ciutat de l'any 2014, «un impacte econòmic de 1.000 milions d'euros». Partint de l'anunci de l'alcalde, els Jocs haurien deixat un 85% menys d'impacte econòmic  del que esperaven els socialistes tarragonins. El batlle no ha esquivat aquesta contradicció i ha explicat que «aquelles previsions estaven basades en un treball de perspectiva però van quedar reduïdes a 1/3 per culpa de la crisi».

La mateixa situació s'ha donat quan s'ha tractat el tema dels llocs de treball creats. El màxim responsable socialista dels Jocs ha anunciat «975 llocs de treball  a l'Anella Mediterrània i 300 en la resta d'obres que s'han fet per Tarragona 2018». «Les empreses adjudicatàries han sigut 13 de Tarragona; 18 del Camp; 22 de Catalunya i 9 de la resta de l'Estat», ha afegit Villamayor. 

S'ha repetit la jugada quan es tractava l'impacte econòmic. Didac Nadal  ha posat sobre la taula que «l'Alcalde va dir que serien 10.500 llocs de treball» i Josep Fèlix Ballesteros s'ha escapolit de l'escomesa, com deia el mestre radiofònic Joaquim Maria Puyal, assegurant que aquella xifra «corresponia a un projecte global de la ciutat on s'incloïa BCN World, els Jocs i l'arribada de creuers a Tarragona».

L'oposició ataca, el PSC es defensa i el PP es posa de perfil

El següent punt ha sigut l'avaluació de l'impacte dels Jocs a la ciutat. Javier Villamayor ha repetit estratègia i l'oposició, que se n'ha adonat que se li escapava el control del debat ha cercat el cos a cos amb Ballesteros i han evitat encarar-se amb un comissionat dels Jocs que arribava al plenari ben preparat i ben documentat. Paga la pena recollir, també, que l'oposició s'ha queixat en reiterades ocasions haver rebut «a les 7.50 del matí, 10 minuts abans de començar els plenaris, les xifres que s'estan exposant  aquí».

Les xifres presentades han sigut les següents: 3.500 voluntaris (presents al plenari i als quals tots els grups municipals han saludat públicament); la gestió de l'Anella Mediterrània tindrà un cost d'un milió d'euros del pressupost municipal de l'ajuntament de Tarragona; 10.000 aparicions als mitjans, sent-ne la majoria «positives o neutres». «Per aconseguir aquesta notorietat que ens han donat aquestes informacions hauríem necessitat 19,5 milions d'euros  que no teníem de pressupost de comunicació» ha afegit Villamayor. 

A partir d'aquí, el de sempre: PSC defensant els Jocs, l'oposició criticant-los i el Partit Popular completament de perfil i com si el tema no anés amb ells.  Entre uns i altres, Ciutadans que, cal recordar, no es va sumar a la petició d'aquest plenari monogràfic extraordinari sobre els Jocs que van fer la resta de grups de l'oposició.  Rubén Viñuales, portaveu del grup municipal dels taronges al consistori, ha sigut molt clar: «Els Jocs no han anat bé, el llegat serà una herència enverinada. El PSC s'ho ha jugat tot a una carta i ha perdut la partida però encara no tenim cap altra cosa que un tancament provisional dels Jocs i no podem fer res més que donar la nostra opinió així que, endavant!».

Les imatges de la cerimònia de cloenda dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018
Les imatges de la cerimònia de cloenda dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 | Laia

 

La CUP vol la bandera de Tabàrnia

L'oposició s'ha queixat de «la manca d'implicació de la cultura de la ciutat» i l'equip de govern ho ha negat, recordant Javier Villamayor una reunió al Gener d'enguany en la qual «vam convidar als castellers a participar i van dir que no». L'allau de xifres ha sigut tan permanent que els grups de l'oposició han lloat el perfil polític de Villamayor, «vostè és prou intel·ligent» s'ha sentit en diverses ocasions, i han cercat el cos a cos amb Ballesteros i introduir altres temes al debat com ara la situació dels veïns del barri del Port o la pèrdua d'Ikea per la ciutat.

El més contundent en aquest aspecte ha sigut el regidor cupaire tarragoní Jordi Martí qui ha dit  «mentider» a l'Alcalde  diverses vegades i ha demanat, constantment, que les seves intervencions «constin en acta» tot i que li han recordat, des d'un primer moment, que el plenari s'estava gravant.

En la picabaralla per la cerimònia d'inauguració, «espanyolista»  per uns i gens «tarragonina» pels altres, Martí ha demanat si li podien regalar «una bandera de Tabàrnia, ja que en col·lecciono». 

Ricomà assegura que s'ha perdut l'oportunitat de transformar Tarragona

Qui s'ha vist més perjudicat pel desenvolupament del plenari ha sigut el portaveu d'Esquerra, Pau Ricomà, qui no té un perfil contundent com la CUP i cerca sempre posicionaments més treballats així que, sense la informació prèvia, no ha tingut espai per aconseguir algun titular potent. Ricomà ha dit que «vostès estan enganyant a la gent. Han desaprofitat els Jocs per transformar la ciutat. Han perdut l'oportunitat d'unir a la ciutadania en un projecte compartit de ciutat».

El debat sobre la gestió del llegat de la ciutat ha sigut reiteratiu i no hi ha hagut novetats. El polític republicà s'ha estès sobre Santa Gadea, la proposta de gestió dels Jocs, que el seu grup va atacar contundentment. L'Arga Sentís, portaveu del grup municipal d'Iniciativa, ha insistit en què «al nostre grup li preocupa molt la gestió del llegat».. Ballesteros ha llançat una invitació al «consens per acordar la futura gestió de l'Anella Mediterrània». L'oposició s'ho ha mirat amb bons ulls.

També et pot interessar...

Tarragona 'jutja' el cas Inipro