Tarragona 'jutja' el cas Inipro

Ballesteros defensa la seva actuació en el cas i l'oposició carrega amb força contra el PSC

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, ha encarat aquest matí de divendres, 5 d'Octubre, el seu plenari més personal, el del cas Inipro, causa per la qual tot indica que acabarà anant a judici. El plenari el va sol·licitar el grup municipal de Ciutadans a l'ajuntament de Tarragona tan bon punt es va conèixer la interlocutòria del jutge d'instrucció d'Inipro.

«Tarragona està en mans de tramposos»

Ballesteros ha defensat la seva  actuació en el cas Inipro recordant tots els filtres que passen els expedients que arriben al seu despatx i s'ha desmarcat de la gestió de l'Institut Municipal de Serveis Socials. A l'hora d'obrir-se el torn de paraules, els més contundents han sigut el grup municipal d'Esquerra i la CUP.  Pau Ricomà, portaveu d'Esquerra, ha deixat el que segurament és el titular de la jornada: «Tarragona està en mans de tramposos» i la CUP li ha demanat la dimissió a l'alcalde.

Josep Maria Prats, d'Units per Avançar, ha coincidit amb Arga Sentís, d'Iniciativa, en mostrar el seu «desconcert perquè no entenem per què es fa aquest plenari». «Hem de ser respectuosos», ha dit Sentís, i «no podem convertir el plenari en un plató judicial d'una pel·lícula americana d'advocats».

El portaveu del grup municipal de Ciutadans al consistori tarragoní, Rubén Viñuales, ha explicat que «nosaltres vam demanar el ple per sentir el posicionament de l'Alcalde de viva veu». Viñuales ha insistit en què «sóc conscient que la interlocutòria del jutge no és ferma, que encara hi poden haver recursos». Tanmateix, el líder taronja li ha entregat al batlle tarragoní un  seguit de preguntes sobre Inipro a les quals Ballesteros s'ha compromès a respondre «per escrit».

El soci dels socialistes a l'equip de govern, el Partit Popular de Tarragona, ha intervingut a través del seu portaveu i primer Tinent d'Alcalde,  José Luís Martín. Martín ha proclamat el seu «respecte per la presumpció d'innocència», li ha recordat a la líder de la CUP, Laia Estrada, que «vostè és l'única persona condemnada que s'asseu en aquest plenari» i a Esquerra que governaven conjuntament amb el PSC quan va succeir el cas Inipro. 

Dídac Nadal, portaveu del PDECat a Tarragona, li ha preguntat a Josep Fèlix Ballesteros si «Tarragona es mereix això». Nadal li ha comentat que «vostè necessitaria temps per defensar-se i si no vol dimitir doncs miri, faci el que vulgui però la situació és delicada»

Per la seva banda, Ricomà i Ballesteros se les han tingut de manera continguda sobre l'existència o no d'advertiments d'il·legalitat al voltant de les factures del cas Inipro. El batlle tarragoní ha negat l'existència d'aquests advertiments  mentre que el líder republicà li ha demanat que «no negui l'existència d'aquests».

La columna mestra que sosté tot el cas Inipro és l'existència d'un grup de ciberactivistes afins al partit socialista de Tarragona que cobraven diners públics, de serveis socials, per fer feines de partit. Josep Fèlix Ballesteros, en una d'aquestes sortides que té darrerament i que recorden al seu antecessor Joan Miquel Nadal, ha tancat el plenari extraordinari monogràfic sobre Inipro dient que «teníem activistes abans d'Inipro, els teníem durant Inipro i els continuem tenint després d'Inipro».

 

Imatge de Josep Fèlix Ballesteros en la seva entrada als jutjats pel cas Inipro
Imatge de Josep Fèlix Ballesteros en la seva entrada als jutjats pel cas Inipro | ACN

 

L'escrit d'acusació de la CUP

Tal com va avançar TarragonaDigital, la CUP, personada com acusació particular en el conegut cas Inipro, ja ha presentat el seu escrit d'acusació. Els cupaires consideren, com el jutge instructor del cas, que els fets que s'investiguen són «legalment constitutius, de manera provisional, dels següents delictes: falsedat documental; prevaricació; suborn; tràfic d'influències; malversació; frau i abús en l'exercici de la funció pública».

A tots els investigats els considera «autors dels delictes» i els hi demana fins a un màxim de 13 anys de presó  pels delictes que els hi atribueixen. Així mateix, i conjuntament amb el Partit Socialista de Catalunya, els fa responsables civils dels fets en la quantia provisional de 276.157,31 euros. 

Des de l'entorn dels investigats es considera que «l'escrit d'acusació no vincula els fets amb els delictes. El relat dels fets segons el seu punt de vista no aconsegueix concretar els fets concrets que, segons el seu punt vista avalen els delictes que atribueixen al seu escrit».

 

Els inicis del cas Inipro

El cas Inipro va començar l'any 2013 arran d'una denúncia a Fiscalia del grup municipal de la CUP a l'ajuntament de Tarragona per  presumptes irregularitats a l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona. Durant la fase d'instrucció s'ha investigat l'adjudicació presumptament irregular d'un contracte a l'empresa Inipro per part de l'ajuntament per treballar amb la població migrant.

El contracte es va allargar dos anys i per un import superior als 200.000 euros.  El cas ha suposat la més que previsible apertura de judici oral a l'alcalde de la ciutat de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i a la portaveu del grup municipal del PSC a l'ajuntament de Tarragona, Begoña Floria. La CUP ja ha presentat el seu escrit d'acusació.

El  Partit Socialista de Tarragona també ha sigut investigat com a beneficiari a títol lucratiu d'aquest «frau», tal com el va definir, en la interlocutòria de procediment abreujat amb la que tancava la fase d'instrucció, el darrer jutge titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. 

MÉS NOTÍCIES:

Villamayor inunda el ple dels Jocs Mediterranis amb dades que no convencen l'oposició

Això és el que costen els dos plens extraordinaris d'aquests divendres a Tarragona

Polèmica pels acomiadaments de personal al Museu d'Història de Tarragona