Imatge de la inauguració de l'exposició dels premis Mañe i Flaquer.

El Port de Tarragona inaugura nova edició de l'exposició fotoperiodística Mañé i Flaquer

El Moll de Costa presenta les 48 fotografies que han participat en l'edició del premi de l'any 2020, amb la intenció manifesta de contribuir a impulsar-lo com a referent periodístic de la demarcació i el país

Un cap de setmana més, el Moll de Costa del Port de Tarragona ofereix les seves diverses propostes culturals. Enguany el Moll estrena Museu i, a banda, a l'estiu respira cultura, música, art i creativitat a cada racó. Aquest cap de setmana, per exemple, tornen les havaneres i es conclou l'exposició pictòrica 'Quan l'aigua i el color dibuixen'. A més, però, aquest mateix divendres s'ha inaugurat al Tinglado 2 l'exposició de fotoperiodisme que recull les fotografies concursants al premi Mañe i Flaquer.

A l'exposició hi han estat presents algunes autoritats. L'alcalde de Torredembarra —localitat de naixement del periodista Joan Mañe i Flaquer i organitzadora del premi—, Eduard Rovira, o Manel Sastre, vocal de la demarcació del Col·legi de Periodistes de Catalunya. També hi ha estat el president del Port, Josep Maria Cruset, que ha destacat la capacitat que tenen les imatges per «fer perdurar en el temps els records de fets viscuts».

L'exposició passarà per Reus i s'instal·larà finalment a Torredembarra

L'exposició romandrà al Tinglado 2 del Moll de Costa fins al final de l'estiu, fins al dia 5 de setembre. En aquell moment, es traslladarà a Reus i s'acabarà instal·lant a Torredembarra. L'accés és lliure i la visita ofereix 48 fotos dels tretze professionals que es van presentar al premi en la categoria de fotoperiodisme l'any 2020. L'organitzen tant l'Ajuntament de La Torre com la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes.

El conjunt de fotos, fetes per fotoperiodistes del territori, fan un relat de les situacions viscudes a la demarcació. S'hi poden veure imatges dels efectes de la riuada al riu Francolí, del temporal Glòria, dels efectes de la pandèmia o els de la pandèmia. Algunes de les fotografies han estat publicades a diferents mitjans internacionals, tals com el 'The New York Times' o el 'The Guardian'. Aquests i alguns més van difondre la imatge del fotoperiodista David Oliete, guanyador del premi. La imatge, 'Explosió', mostrava l'accident a IQOXE.

A banda de la fotografia premiada, també es podran observar les dues fotografies finalistes del premi fotoperiodístic. Per una banda, 'Soledat', d'Alba Rodríguez, capturada el 22 de maig i emesa a TV3 i La Vanguardia. La imatge mostra una persona gran d'origen aragonès esperant per a rebre la pensió de la jubilació per tornar a la seva terra natal. Per l'altra banda, es podrà veure 'Pont', obra de Núria Torres, capturada a l'Espluga de Francolí després de la riuada al Francolí.

Periodistes com Josep Maria Huertas han guanyat el premi Mañe i Flaquer

Aquest mateix 2020 el Port de Tarragona va començar a col·laborar en el premi Mañe i Flaquer, amb la intenció de donar un impuls més al certamen i consolidar-lo com a premi referència al territori, tant a la demarcació com al país. El mateix 2020 el Col·legi de Periodistes i l'Ajuntament de Torredembarra  havien apostat per incloure la vessant periodística de la fotografia dins les categories del premi.

La categoria, dotat amb 3.000 euros i  premia una imatge vinculada informativament a les comarques de la demarcació amb l’objectiu de donar valor a la fotografia com a gènere periodístic. De fet, aquest és un dels guardons més antics del país, i ha estat guanyat per periodistes tan prestigiosos i històrics com  Josep Maria Huertas Clavería, Àngel Casas o Antoni Arbonès.