Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Xavier Puig

Xavier Puig: «Amb Tarragona ciutat 30, volem millorar la qualitat de vida de tothom, sense excepció»

La modificació de l'ordenança anirà lligada amb l'impuls a diferents carrils bici arreu de la ciutat

Xavier Puig
El canvi de normativa limitarà la velocitat en tota la ciutat | Aj. Tarragona

El pròxim dilluns 14 de setembre Tarragona entrarà al club de les ciutats 30.  Es tracta de l'agrupació, informal, de ciutats d'arreu del territori que han impulsat un seguit de modificacions en les seves ordenances de convivència, com ara la limitació a 30 quilòmetres hora, com a  velocitat màxima, pels vehicles que circulin per les vies urbanes de Tarragona, És una iniciativa destacada que es va aprovar amb el consens de gairebé totes les forces polítiques en el plenari municipal del mes de maig

Xavier Puig, home fort de l'equip de govern municipal de Tarragona, es troba darrere d'aquesta iniciativa des de les seves competències en Territori, Sostenibilitat i Seguretat i Medi Ambient. Puig té clar que amb aquesta mesura pretén posar les persones, per primer cop, al centre de la  planificació urbana, i equilibrar  l'espai públic que, fins ara, ha estat ocupat un 85% pels cotxes. D'aquesta manera, segons Puig, s'arribarà a una mobilitat més sostenible, més segura i saludable. 

Per conèixer de primera mà els detalls d'aquest canvi, d'aquest nou patró de mobilitat, hem parlat amb el conseller republicà tarragoní, Xavier Puig. 

«Pretenem fer un canvi radical en la mobilitat de la ciutat»

— Aquest dilluns, 14 de setembre, entra en vigor la nova ordenança de convivència ciutadana. La mesura estrella és transformar Tarragona en una Ciutat 30. O sigui, limitar la velocitat a les vies urbanes a 30 quilòmetres hora. Quin és l'objectiu d'aquesta iniciativa?

— El que pretenem és fer un canvi radical en la mobilitat de la ciutat, un canvi en la convivència. La idea que ens mou és córrer menys per viure millor. Ara com ara tenim una ciutat feta a la mida dels cotxes i volem una ciutat feta a la mida de les persones. Tenim com a objectius promoure la seguretat, la sostenibilitat, la salut i l'economia. Com els aconseguirem? Doncs la sostenibilitat, incrementant l'espai pels vianants, les bicicletes i els patins. La salut, fomentant noves fórmules de mobilitat que no són contaminants i lliures de COVID i l'economia perquè creiem que es produirà un desenvolupament econòmic al voltant de mitjans de transport menys contaminants, com la bicicleta.

— Millora la convivència entre bicicletes i vehicles la limitació a 30 quilòmetres per hora?

Sens dubte, millorarà la convivència entre totes les formes de moure's en una ciutat. Ara mateix el 85% de l'espai públic l'ocupen els cotxes. El que farem nosaltres és repartir l'espai públic que tenim entre tots. Volem aconseguir que hi hagi més lloc i més seguretat tant pels vianants, com per les bicis i els patins. Amb aquest reequilibri hi guanyarem tots.

— Aquesta limitació ajudarà a impulsar els carrils bici prevists per l'equip de govern?

Efectivament, aquesta mesura anirà acompanyada de la construcció de carrils bici. És l'única manera de crear un espai segur per viatjar en patinet i bicicleta. Tenim previst començar la construcció aquesta tardor amb la connexió de Sant Pere i Sant Pau amb el centre de Tarragona. A partir d'aquí ho anirem ampliant.

Imatge d'una senyal de trànsit amb la limitació de velocitat de 30 quilòmetres per hora
La modificació de l'ordenança anirà acompanyada per la construcció de carrils bici | Àngel Ullate

«Canviar els hàbits de la ciutadania és una tasca ambiciosa, per tant aquí s'ha d'implicar tothom»

— Com ha planificat l'Ajuntament de Tarragona l'adaptació als 30 quilòmetres per hora?

Arran de la pandèmia va sorgir l'oportunitat de fer un canvi en la mobilitat de la població. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament vam accelerar les accions en aquesta línia. Per sort, tenim un equip de tècnics i tècniques que van treballar de forma ingent per tenir aquesta mesura implantada com més aviat millor. I ho hem aconseguit. Per fi podem anunciar que la mesura és imminent i que a partir del dilluns 14, Tarragona serà una ciutat 30.

— Com es controlarà el compliment d'aquesta modificació?

Principalment serà la Guàrdia Urbana qui controlarà el compliment de les mesures. La seva funció serà sancionar les conductes infractores, però també haurà de fer pedagogia i informar a aquells que encara no s'hagin assabentat del canvi de normativa.

— Per tant, l'ordenança preveu les sancions per infracció.

Si, hi ha un règim sancionador vinculat a l'ordenança i es contemplen incompliments lleus, greus o molt greus. Però el que és realment important és que estem davant d'un canvi d'uns patrons de mobilitat que vénen de molt lluny. Canviar els hàbits de la ciutadania és una tasca ambiciosa i, per tant, aquí s'ha d'implicar tothom. La Guàrdia Urbana amb les sancions pertinents, però també l'equip de mobilitat fent pedagogia, i el més important, la gent prenent consciència. Només així aconseguirem que les mesures funcionin.

— La modificació de l'ordenança a quins altres vehicles afecta i com els afecta?

Fins ara l'ordenança de mobilitat parlava una mica de vianants, una mica de bicicletes i una mica de cotxes. El que hem fet nosaltres, és incloure els vehicles de mobilitat personal, perquè abans era com si no existissin.

Una persona circulant amb un patinet elèctric.
La modificació de l'ordenança de convivència afectarà, també, a vehicles com els patinets elèctrics que estaran disponibles, a Tarragona, a partir de meitats del mes d'octubre | ACN

— I els vianants, hem de saber quelcom nou?

L'ordenança ja incloïa les normes de civilitat per una correcta circulació, com per exemple, que els vianants preferentment circularan per la dreta. Sembla una ximpleria, però no ho és. D'aquesta manera evitarem confusions, xocs innecessaris o fins i tot els contagis en moments crítics de pandèmia. Aquesta ordenança en el fons el que vol dir és que la vorera és pels vianants, és pel padrí i la padrina, que tenen tot el dret a sentir-se segurs al carrer.

«Volem millorar la qualitat de vida de tothom, sense excepció»

— Com preveuen que rebin els tarragonins aquesta nova normativa?

Crec que generalment s'agafarà amb 'carinyo', amb molta conscienciació i ganes. Quan he parlat de la normativa amb la gent, la sensació que he tingut ha sigut aquesta. Sempre trobarem alguna reticència per part d'alguns conductors de vehicles privats, però tot i això he trobat la comprensió de la immensa majoria. En definitiva, tot això ho fem per millorar l'aire que respirem tots, reduir el soroll que patim, i per fomentar utilització de l'espai públic a parts iguals entre els ciutadans. Volem millorar la qualitat de vida de tothom, sense excepció.

— On es poden informar els tarragonins per conèixer de primera mà què vol dir ser ciutat 30?

Les mesures es troben recollides al web de l'Ajuntament de Tarragona, a l'apartat de mobilitat i transports — tarragona.cat/ciutat30 —. És un espai molt visual, dissenyat amb punts molt clars i accessible des de qualsevol dispositiu.