La central nuclear d'Ascó.

La central nuclear d'Ascó se sotmet a una avaluació per seguir operant a llarg termini

És la primera central espanyola que passa l'avaluació voluntària de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica

El futur de la central nuclear d'Ascó està en el punt de mira. El Consell de Seguretat Nuclear emetia un informe favorable a allargar la vida útil d'Ascó I i II fins al 2030 i 2031, respectivament. Una pròrroga que entitats ecologistes han rebutjat i han demanat al Ministeri per la Transició Ecològica que no s'executi.

Per la seva part l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) s'ha posat voluntàriament en mans d'experts per avaluar si la planta d'Ascó està preparada per operar «més enllà de la vida establerta en el seu disseny inicial». En aquest sentit, una comitiva d'onze experts de vuit països van visitar les instal·lacions entre el 20 i el 29 de juliol.

La missió s'ha anomenat SALTO  (Aspectes de Seguretat en l'Operació a llarg termini, en les sigles en anglès). La comissió d'experts formen part de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA).

Els experts han estudiat les accions que ha fet ANAV perquè les unitats Ascó I i II puguin seguir operant una dècada més. A més, que ho facin «d'acord amb els més alts estàndards internacionals de seguretat».

Una avaluació voluntària per allargar l'operativitat

La missió SALTO ha portat experts des d'Argentina, Bèlgica, Bulgària, Eslovènia, França, Països Baixos, República Txeca i Suècia. Una avaluació demanada per ANAV «de manera voluntària» i és la primera nuclear espanyola a sotmetre's al programa de l'OIEA. Un procés que va començar el 2019 amb una avaluació preliminar i se seguirà fins al 2025.

Durant la missió s'han analitzat totes les activitats previstes «per garantir una operació extensa, segura i fiable». Així mateix que el grau de compliment d'aquestes activitats encaixin en els estàndards i guies de seguretat de l'OIEA.

La voluntat d'aquesta avaluació correspon a allargar l'operativitat de les tres nuclears  que explota ANAV. Es destaca que s'ha renovat tecnològicament els equips i el manteniment. També s'han millorat estructures, sistemes i components, així com la gestió del coneixement amb «el relleu generacional» i de formació dels treballadors».

«Bones pràctiques» per la nuclear d'Ascó

Arran de la visita de la comitiva de la missió SALTO, els experts de l'OIEA han fet recomanacions i suggeriments a ANAV per «reforçar» l'operativitat de la nuclear d'Ascó a llarg termini. Així mateix, han identificat «bones pràctiques» d'altres nuclears del món que pot incorporar la planta.

En aquest sentit, ANAV estudiarà aquestes accions recomanades i en desenvoluparà un pla d'acció per incorporar-les als seus processos.