Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tomàs Molina

Tomàs Molina hi torna: la publicació que ha fet morir de riure a les xarxes

El meteoròleg ha anunciat a través d'Instagram una anècdota sobre el fenòmen de la superlluna

Tomàs Molina
Tomàs Molina torna a triomfar a les xarxes socials | CatalunyaDiari

Tomàs Molina ha publicat un vídeo a través d'Instagram on ha anunciat el fenomen de la «lluna de cuc», conegut popularment com a superlluna de març, que s'ha pogut veure aquest dilluns a tot el territori. Molina ha fet referència a la influència de la lluna sobre les marees, i amb un to irònic també s'ha referit a l'efecte que aquesta pot provocar sobre les persones.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noteu alguna cosa estranya??? Un pesigolleig? Us sentiu persones més altes??? #lluna

A post shared by Tomas Molina (@tomasmolinab) on

«Lluna de cuc»

Segons ha informat l'Observatori Astronòmic Nacional  (OAN), la lluna plena de l'equinocci ha il·luminat el cel a partir de les 18.48 horesi, com s'esperava, s'ha percebut fins a un 14% més gran de l'habitual i amb una brillantor un 30% més intensa tot i els núvols que hi havia en algunes poblacions de la península. El fet que s'hagi pogut veure més gran i brillant es deu a que la lluna plena ha coincidit amb el perigueu, el punt més proper a la Terra, a 356.000 quilòmetres  de distància.

La «lluna de cuc», coneguda amb aquest nom en referència al desglaç primaveral que té lloc en aquestes dates, s'ha pogut gaudir sense necessitat d'instruments especials o protecció visual. Fins i tot l'Observatori del Teide  va retransmetre en directe el moment en què la lluna va alinear-se amb l'ombra del volcà que corona el cim de Tenerife, un dels millors llocs per observar aquests fenòmens.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

«Marees vives» causades per la superlluna

Segons el portal meteorològic Meteored, aquesta lluna provoca efectes al mar coneguts com a «marees de perigueu» o «marees vives». Quan coincideix que la lluna plena es troba en l'equinocci de primavera i, a més a més, també està en la seva fase de perigueu, aquesta alineació entre la lluna, la Terra i el sol fa que hi hagi una gran força gravitacional.  Això, sumat a la inèrcia del moviment de la rotació terrestre, provoca que la marea sigui més alta que mai i tingui més  força de l'habitual.

Quan aquest fenomen té lloc, les platges més afectades queden reduïdes a més de la meitat. No és el cas del Mediterrani, que tot i que també pateix marees, no són tan fortes a causa de les poques entrades d'aigua que té aquest mar. A més, es tracta d'un mar «petit», al qual l'atracció de la lluna no afecta tant.

L'OAN adverteix de més esdeveniments astronòmics

Durant la resta de l'any tindran lloc altres esdeveniments astronòmics  com són dues superllunes més (el proper 8 d'abril i el 7 de maig), una lluna vermella  el dia 5 de juny, una lluna blava  el 31 d'octubre, i també diverses pluges d'estrelles.