Imagen de una persona sudando en plena ola de calor

Les 10 recomanacions per protegir-te de l'onada de calor que arriba aquest dimecres

El Ministeri de Sanitat ha fet públics una sèrie de consells per a evitar la calor més intensa i prevenir la salut i l'estat físic

Demà dimecres, 11 d'agost, coincidint amb la fi del període canicular, arriba la primera onada de calorde l'estiu al nostre país. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) n'ha avisat i ha especificat les condicions meteorològiques a què sotmetrà a la Península. Podria allargar-se durant diversos dies, fins al dilluns dia 16, i fara registrar temperatures superiors als 35 graus en gran part del territori nacional.

Si més no, es preveu que a diverses valls i zones del sud peninsular les temperatures superaran els 40 i es podran apropar als 43 o 44 graus. Per aquest motiu, s'han donat a conèixer diverses recomanacions per als ciutadans per tal d'afrontar la situació. Són consells del Ministeri de Sanitat que us ajudaran a tenir cura del vostre estat físic i el vostre benestar. Prepareu-vos per la calor!

Les 10 recomanacions contra l'onada de calor

Per poder afrontar el millor possible les altes temperatures i per no posar en risc la salut cal seguir diversos consells. 

1. S'ha de romandre sempre que es pugui en llocs frescos i, si pot ser, a l'ombra.

2. Cal hidratar-se adequadament. És a dir, cal beure molta aigua durant el dia, encara que no es tingui set.

3. Una manera molt fàcil de refrescar-se és donar-se un bany en aigua fresca o una dutxa.

4. Cal evitar sortir al carrer en les hores de més calor.

5. És recomanable apostar per menjars sans, refrescants i lleugers. Ens estem referint a plats com ara gaspatxo, salmorejo, amanides, fruites, verdures ...

6. Per estar a casa a la temperatura més fresca possible, una bona solució és abaixar les persianes per evitar que entri la calor. Això s'ha de fer quan el sol toqui directament a l'habitatge i també en les hores de més altes temperatures.

7. A l'hora de sortir fora de casa, l'ideal és portar roba lleugera i fresca.

8. A més, per estar al carrer durant aquests dies cal apostar per un calçat que sigui còmode, fresc i transpirable.

9. Per descomptat, cal evitar en tot moment sortir a fer esport durant les hores de temperatures més altes.

10. Fora de casa cal optar per portar sempre barret i ulleres de sol.

Altres aspectes a tenir en compte sobre l'onada de calor

A totes aquestes recomanacions caldria afegir-ne altres com evitar les begudes alcohòliques i ensucrades. A banda, cal que tinguin compte, especialment, la gent gran, els nens de fins a quatre anys o els que pateixen malalties de tipus crònic. En aquest sentit, Sanitat demana que els familiars d'aquestes persones s'assegurin que aquests s'hidraten convenientment i que vesteixen de forma lleugera. Igualment, és important que controlin que es prenen la medicació que tenen indicada per les seves respectives malalties.

Així mateix, les persones que treballen a l'aire lliure haurien de canviar els seus horaris en la mesura del possible. Si és possible, és recomanable que es faci la feina en les hores en què les temperatures són més baixes. És la manera d'evitar qualsevol deshidratació i insolació, per exemple. A grans trets, aquests són els principals consells que cal tenir en compte. Són molt útils per no patir ni un cop de calor ni rampes musculars ni un esgotament excessiu.