Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els xàfecs poden caure a molts punts aquestes properes hores

Alerta per xàfecs forts a molts punts i refrescada per començar la setmana

Alguna tempesta pot ser forta fins el matí de dilluns, i a la tarda es repetiran alguns xàfecs al nord. Les TºC aniran baixant amb calor moderada
Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

El canvi de temps que portem dies anunciant ja el tenim aquí i aquest diumenge a la tarda ja hem tingut el primer tast amb intervals de núvols i alguns xàfecs i tempestes al sud i oest de Catalunya. La part més activa de les precipitacions arriba entre la propera nit i el matí de dilluns, mentre que les temperatures acabaran baixant clarament amb un ambient més confortable a l’inici d’aquesta setmana i el vent de nord i nord-oest bufarà amb ganes a l’Empordà i al sud.

L’arribada d’una massa d’aire més freda posarà punt final a tants dies de calor intensa i xafogor molt pesada i obrirà la porta a una important refrescada. Tot plegat amb un augment de la inestabilitat que farà que, entre el vespre i nit de diumenge i mig matí de dilluns, pugui ploure a qualsevol punt amb algunes tempestes localment fortes. No obstant, no plourà ni tota l’estona, ni a tot arreu ni de la mateixa manera.

Mapa de pluja acumulada prevista per aquest dilluns
Mapa de pluja acumulada prevista per aquest dilluns | GFS

 

D’aquesta manera, els xàfecs més intensos fins a la nit s’esperen a punts de Tarragona (especialment la zona dels Ports i al prelitoral), zones interiors, Pirineu i Prepirineu (sobretot el de Lleida). Amb el pas de les hores, els ruixats arribaran a més comarques, i al matí els més destacats cauran entre les comarques de Barcelona i Girona. Amb els intervals de núvols, aquesta nit costarà veure les llàgrimes de Sant Llorenç.

No plourà a tot arreu ni s’esperen grans quantitats de precipitació en general més enllà dels Ports i Pirineu, però els ruixats poden aparèixer a qualsevol punt, inclús a la costa. De fet, els models meteorològics discrepen molt sobre la previsió de cara a les properes hores, així que haurem de veure on acaba descarregant amb més ganes. A la tarda tot plegat serà història, però es repetiran algunes tamborinades més aïllades al Pirineu i Prepirineu amb intervals de núvols al nord-est. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té alertes activades per tempestes fortes fins dilluns al migdia, així com per vent fort a l’Alt Empordà:

Mapa d'alertes per fortes pluges i ventades aquest dilluns
Mapa d'alertes per fortes pluges i ventades aquest dilluns | Meteocat

 

Pel que fa al vent, la tramuntana serà intensa durant tota la jornada a la Costa Brava, especialment a l’Alt Empordà. El mestral també entrarà amb ganes a l’Ebre i molts punts del Camp de Tarragona, però no amb tanta intensitat com al nord de Catalunya.

Els xàfecs poden caure a molts punts aquestes properes hores
Els xàfecs poden caure a molts punts aquestes properes hores | Arxiu

 

Temperatures clarament cap avall

El que més notarem d’aquest canvi de temps serà el descens de temperatures, que serà molt marcat al Pirineu i interior, no tant a la costa, tot i que aquí i es notarà clarament la baixada de la xafogor. Un ambient més confortable i calor moderada arreu amb màximes d’entre 25º i 30º ‘tan sols’, potser un pel més altes a Ponent, costa Daurada i litoral de l’Ebre, on el vent bufarà reescalfat. 

De nit encara costarà dormir a prop de la costa, tot i que baixaran més les temperatures. No serà fins a la matinada de dilluns a dimarts quan notarem més la refrescada arreu i farà fresca, inclús a motles zones de la costa, amb moltes mínimes al voltant dels 20º o per sota.

Setmana força tranquil·la

El temps es tranquil·litzarà molt els següents dies en la setmana en què més gent té vacances de tot l’estiu, ja que arriba el pont d’agost. El sol dominarà, però a partir de dijous es repetiran alguns xàfecs al nord-est de Catalunya. La calor seguirà molt moderada dimarts, inclús per sota de la mitjana en alguns casos, però a partir de dimecres començarà a remuntar.