Més pluges i nevades a cotes baixes en un diumenge de ple hivern

Les precipitacions encara cauran entre Barcelona, Girona i la costa, mentre que la cota de neu baixarà fins els 600 metres a Tarragona i Lleida. Les temperatures seran molt fredes arreu

Poques vegades es pot dir que s’acaba el mes d’octubre amb ambient de ple hivern. Aquesta és la situació que tindrem aquest diumenge, ja que el fred hivernal d’origen polar, la pluja i la neu seran la tònica de la jornada. De fet, la nevada pot baixar fins els 600 metres en alguns punts de Tarragona i Lleida. 

Aquest dissabte ha plogut arreu de forma feble o moderada i s'han assolit fins a  41 l/m2 a Premià de Mar, 35 a Badalona o 26 a Orís, però en general han caigut entre 10 i 20 litres amb pluja més minsa a Lleida i Tarragona. La neu ha deixat més de 15 centímetres de gruix en algunes zones del Pirineu, i aquest diumenge, en el qual haurem fet ja el canvi d’hora de matinada, el temps no farà net i seguirà la nuvolositat abundant a gran part del territori. Pot ploure a diverses comarques, però les precipitacions s’esperen sobretot entre Barcelona, Girona, punts de la costa, Pirineu i Prepirineu.

La cota de neu estarà entre els 800 i els 1.000 a gran part del territori, inclús pel damunt a prop del litoral. No obstant, l’aire més fred arribarà per la vall de l’Ebre i afectarà especialment l’oest de Catalunya. D’aquesta manera, la cota també baixarà fins a situar-se al voltant dels 600 metres a l’interior de Tarragona i a Lleida. Una neu que, en general, serà escassa, feble i anecdòtica, però que pot deixar imatges insòlites en un mes d’octubre, com ara les muntanyes de Prades, la Terra Alta, els Ports i zones properes amb alguna nevada. 

En general, però, les precipitacions més destacables cauran a Barcelona, Girona i Pirineu, on es pot veure nevar a les cotes altes del Montseny i a zones relativament baixes del Prepirineu i del nord de la Catalunya Central. El vent de tramuntana i mestral bufarà fort a l’Empordà, Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona. La ventada farà que a Tarragona i sud de Lleida el dia sigui molt variable amb estones de clarianes.

La neu ha caigut a tot el Pirineu, com es veu en aquesta imatge del refugi d'Ulldeter
La neu ha caigut a tot el Pirineu, com es veu en aquesta imatge del refugi d'Ulldeter | @muntanyaimeteo

 

Alerta per nevades a 600 metres a Tarragona

Davant de la possibilitat que acabi nevant pel damunt dels 600 metres a molts punts de les comarques de Tarragona, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat una alerta per neu  a les comarques del Baix Camp, Priorat, Baix Ebre, Terra Alta i Montsià. En aquests punts, si acaba nevant es poden acumular fins a 5 centímetres de neu a partir dels 700 metres. 

Mapa d'avisos per neu per aquest diumenge
Mapa d'avisos per neu per aquest diumenge | Meteocat

 

Temperatures de ple hivern arreu

Aquest diumenge, les temperatures tocaran fons i farà més fred que dissabte. De fet, l’arribada de la massa d’aire fred polar farà que els valors estiguin al voltant de 5 graus per sota de la mitjana normal per l’època. Una situació que encara s’allargarà uns dies.

D’aquesta manera, esperem màximes entre tan sols els 9º i els 14º en general, però seran encara més baixes a zones de l’interior i de muntanya. La sensació de fred serà evident arreu, sobretot allà on plogui o nevi, ja que hi haurà poques hores d’insolació. De nit encara no baixarà tant el termòmetre per la presència de núvols i tan sols estaran sota zero a alta muntanya.

Mapa de temperatures molt baixes previstes diumenge al migdia
Mapa de temperatures molt baixes previstes diumenge al migdia | Euro4

 

El fred continua els propers dies

De cara a les properes jornades, el fred es mantindrà sobretot dilluns, però les temperatures continuaran per sota de la mitjana durant força dies, si bé després de Castanyada es normalitzarien. Pel que fa a les precipitacions, tindrem un temps variable i inestable, però no serà fins dimarts i dimecres que tornaríem a tenir una regada força general.