Una pacient de coronavirus rep assistència a l'índia

Els 4 símptomes confirmats de la variant Òmicron: molt de compte

La variant Òmicron ja és una realitat a gran part del continent europeu

La nova variant de coronavirusòmicron està provocant l'alarma a gran part del món, i especialment a Europa. El creixement del nombre de contagis a l'estat espanyol ha fet que moltes famílies es plantegin la possibilitat de no reunir-se per Nadal. A Espanya, el Govern descarta de moment implantar restriccions severes per frenar aquesta onada de la nova variant. L'executiu prendrà, segons va anunciar, mesures estàndard, com l'ús de la màscara, la distància interpersonal o la ventilació en interiors.

El cas és saber si aquestes mesures seran suficients per acabar amb la temuda variant Òmicron. El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties creu que és «molt probable» que la nova variant provoqui més hospitalitzacions i morts que la delta.

La variant Òmicron provoca un elevat creixement dels contagis a Europa

Andrea Ammon, directora del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), ha sol·licitat a Europa que multipliqui els esforços per augmentar la vacunació completa en les persones encara no vacunades o parcialment vacunades. A més, ha demanat que s'administri dosis de reforç a totes les persones a qui els correspongui per edat «com més aviat millor».

 
Una dona caminant amb mascareta pels carrers de Madrid
La variant Òmicron continua provocant nombrosos contagis a tot Europa | GTRES | GTRES

Ammon creu que «la vacunació per si sola no permetrà prevenir l'impacte de la variant òmicron, perquè no hi haurà temps per abordar les llacunes de vacunació que encara hi ha». A més, ha destacat la urgència de mesures contundents per reduir la transmissió i alleujar la càrrega dels sistemes sanitaris, cosa que ajudaria a «protegir els més vulnerables en els propers mesos».
 

Reforçar les mesures per frenar la propagació d'Òmicron per Nadal

Així mateix, Ammon considera «ecessari reforçar ràpidament les mesures per reduir la transmissió de la variant delta, frenar la propagació de l'òmicron i mantenir en bons nivells la càrrega hospitalària relacionada amb la Covid-19».

En els mateixos termes, la directora de l'ECDC defensa que se segueixi considerant prioritari l'ús de mascaretes i el teletreball. A més, segons la responsable, cal evitar les aglomeracions als espais públics, reduir les aglomeracions en el transport públic, mantenir la higiene de les mans i garantir una ventilació adequada en espais tancats. Per últim, també és recomanable quedar-se a casa quan s'està malalt.

Carrers comercials del centre de Madrid, com la Preciados, es van omplir de gent durant Nadal
Diverses comunitats no descarten aplicar restriccions per Nadal | Europa Press

Hans Kluge, el director regional de l'Organització Mundial per la Salut (OMS) a Europa, ha demanat als països europeus que segueixin mantenint les mesures instaurades davant de la Covid per Nadal i ha posat en valor l'estratègia de vacunació. A Espanya, deu milions de persones ja han estat vacunades amb la tercera dosi de reforç.

S'espera que d'aquí a poques setmanes els grups de població compresos entre els 40 i els 60 anys rebin aquesta nova dosi de la vacuna.

Els 4 símptomes confirmats de la variant Òmicron

Pel que fa als símptomes que provoca aquesta nova variant del coronavirus, fins ara, la majoria de les persones contagiades amb Òmicron tenen símptomes lleus. Aquests afectats solen presentar un cansament intens. Alhora, diversos experts de Sud-àfrica han detectat que els primers símptomes quan la persona es contagia són el mal de coll i la mucositat.

Una dona amb mascareta i amb símptomes de Covid-19
Els símptomes dels pacients contagiats amb la nova variant Òmicron són molt variats | GTRES

Així mateix, els investigadors del Departament de Salut de Sud-àfrica han detectat que els malalts suen durant la nit i es desperten amb el cos i la roba amarada. Els símptomes més freqüents vistos fins avui són la tos seca, febre, fatiga i forts dolors corporals. Segons els primers casos investigats pels Centres per a la Prevenció de Malalties dels Estats Units, els símptomes més comuns són semblants: tos, fatiga i congestió o secreció nasal.