Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Rambla Catalunya de Barcelona pràcticament buïda durant les setmanes de confinament

Barcelona en el punt de mira pels nous rebrots

L'Ajuntament ofereix mig centenar de professionals per reforçar el sistema de rastreig i Salut ho descarta

Ada Colau en roda de premsa. 2 de juny de 2020.
Ada Colau descarta, per al moment, el confinament total de Barcelona | ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha descartat aquest dimecres el confinament general de la ciutat davant l'augment de contagis però ha afirmat que s'estudien «mesures de contenció».

En acabar la reunió amb la consellera de Salut, Alba Vergés, en la comissió mixta de seguiment de la Covid-19 a Barcelona, Colau ha dit que: «En cap cas s'està parlant de confinament de la ciutat però sí que s'ha obert la porta a alguna mesura». Segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, les mesures que es prenguin es faran «amb les dades a la mà».

En aquest sentit, ha recordat que la majoria de contactes que acaben comportant en contagiats a la ciutat es fan en el temps d'esbarjo i en l'oci i el lleure de caràcter familiar i entre amics. L'Ajuntament ha informat que actualment a Barcelona hi ha 29 brots «petits» actius a la ciutat, la majoria de 3, 4 o 5 casos de positius però també de 10 o 13 persones.

Sistema de rastreig de contactes

En la reunió d'aquest dimecres no s’ha tractat cap mesura de contenció en detall, una tasca que es deixa en mans dels equips tècnics, que ho valoraran aquesta mateixa setmana, ha dit  Colau.

Per contra, la reunió de la comissió mixta  s'ha centrat en el sistema de rastreig de contactes de casos positius. L'alcaldessa ha remarcat que hi havia «errades importants» en el sistema de coordinació i que el seguiment no s'està fent «com s'havia de fer». Per això, les dues institucions han acordat crear una oficina tècnica que  millori la coordinació entre els diferents agents implicats  des que es detecta un positiu fins que s'aïllen els seus contactes i se'n fa un seguiment.

D'altra banda, l'Ajuntament ha ofert mig centenar de professionals, entre 40 i 50, per reforçar el sistema de rastreig, ja que considera que les que té la Generalitat treballant, uns 120, són «insuficients».

Salut, però, ha descartat de moment l'oferiment, perquè segons algunes fonts del mateix departament, asseguren que tenen  120 persones treballant ampliables a 900 i que on es volen posar més esforços ara és en la prèvia al seguiment, és a dir, en la localització dels contactes.

Les claus dels sistemes de vigilància

En un sistema de vigilància hi ha tres peces clau: en primer lloc els serveis assistencials de primària o hospitalària que detecten el positiu mitjançant una PCR, en segon lloc les unitats de vigilància del territori que fan supervisió i localitzen els contactes i en tercer lloc hi ha els rastrejadors, que són els que truquen aquests contactes i en fan un seguiment, ha explicat Gemma Tarafa, regidora de l'Ajuntament.

«Les tres peces han de funcionar com un rellotge», ha destacat, puntualitzant que ara no estan «prou connectades» per fer un bon seguiment. Per això, ha afegit, l'oficina tècnica que ara s'activa pensa sobretot en com fer el «pont» entre primària, hospitalària, SEM o membres de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l'equip de rastrejadors.