L'exfutbolista brasiler del FC Barcelona Adriano Correia acceptarà una condemna de catorze mesos de presó i un milió d'euros de multa per defraudar gairebé 650.000 euros a Hisenda, en un pacte amb la Fiscalia que està previst que ratifiqui aquest dimarts, 4 de juny, davant l'Audiència de Barcelona. Correia va jugar amb el Barça entre 2010 i 2016.
Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la Fiscalia demanava a Correia 3 anys de presó en un primer moment, però es rebaixarà la condemna a 14 mesos després d'aplicar els atenuants de confessió i reparació del mal. Adriano Correia va acceptar el delicte comès i va tornar els 646.085 euros defraudats en els exercicis de 2011 i 2012. Per això, el judici a Adriano, inicialment senyalat pel passat mes d'abril, es va suspendre mentre la seva defensa negociava un pacte amb la Fiscalia per evitar l'ingrés a presó.
Perquè es formalitzi l'acord a què han arribat amb la Fiscalia, de rebaixar la condemna a 14 mesos de presó, el futbolista haurà d'acceptar aquest dimarts la pena en una breu compareixença que evitarà la continuació del judici i en què la seva defensa demanarà que se suspengui el seu ingrés a presó. Inicialment, la Fiscalia demanava tres anys de presó i 1.1 milions d'euros de multa, per dos delictes contra l'Agència Tributària per eludir la tributació dels beneficis obtinguts els anys 2011 i 2012 pels seus drets d'imatge.
Va utilitzar un mecanisme doble
El ministeri públic, en el seu escrit d'acusació, sosté que el futbolista va evitar el pagament d'impostos mitjançant un mecanisme doble: va ocultar els ingressos obtinguts a través d'un contracte amb Nike, amb què va cobrar 63.304 euros l'any 2011, i va simular la cessió dels seus drets d'imatge a una societat «purament instrumental» radicada a Madeira, Portugal.
Segons la Fiscalia, Adriano Correia va aprofitar l'avantatjós règim fiscal de Madeira per cobrar les rendes derivades de l'explotació dels seus drets d'imatge a Barcelona. Correia va cedir l'any 2010 els drets d'explotació de la seva imatge a la societat de Portugal per 2.3 milions i, mig any després, va comprar aquesta empresa a una firma domiciliada a les illes Seychelles.
Va cedir els seus drets en exclusiva al Barça
El ministeri públic afegeix que el futbolista va signar el juliol de 2010 un contracte pel qual cedia en exclusiva els seus drets d'imatge al Barça a canvi de 435.000 euros en la primera temporada, que van anar incrementant-se fins a aconseguir la xifra de 595.000 euros en l'exercici 2014/2015. En els seus exercicis de l'IRPF de 2011 i 2012, en els quals el futbolista va pagar respectivament 178.310 i 149.047 euros a Hisenda, Adriano Correia no va incloure els ingressos derivats dels seus drets d'imatge, amb el que suposadament va defraudar al fisc els 646.085 euros esmentats.
El novembre de 2014, amb la inspecció de les seves declaracions de la renda ja iniciada, Adriano Correia va presentar una declaració complementària per l'IRPF de 2012 incrementant en 924.750 euros els ingressos derivats del seu treball, que inclourien els obtinguts amb els seus drets d'imatge, i altres 90.328 per ingressos rendiments de capital mobiliari, que la Fiscalia creï podrien correspondre als guanys obtinguts amb el contracte amb Nike.
Deute saldat
També el Barça, que inicialment havia imputat a la societat Chacun à sa Plau els guanys del futbolista per drets d'imatge com si fos un no resident a Espanya, va presentar en 2014 declaracions complementàries de retencions a compte de l'IRPF del jugador, per més de mig milió d'euros. El març de 2016, Correia va tornar a Hisenda 65.176 euros, corresponents a l'IRPF dels anys 2011 i 2012, amb què la Fiscalia considera saldat el deute pendent amb l'Agència Tributària.