Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La calor protagonitzarà el temps dels propers dies

Alerta a Catalunya per la primera onada de calor: diversos pobles fregaran els 40ºC

Episodis de calor i pluja protagonitzaran el temps dels pròxims dies

Calor i pluja, però sobretot molta calor. Aquesta és la previsió meteorològica dels pròxims dies a Catalunya. Després d'un inici d'estiu molt calorós, sembla que les temperatures no es relaxaran i seguiran a l'alça a tot el país.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha alertat que alguns punts de la península Ibèrica poden superar els 44ºC. Encara que a Catalunya els termòmetres no pujaran tant, també s'esperen temperatures altes.

Alertes per calor durant la tarda

La situació d'altes temperatures a Catalunya serà generalitzada, però les alertes afectaran només zones concretes. Aquesta tarda, el Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) ha emès un avís per perill de calor moderada.

Les zones afectades són el Baix Empordà, l'Alt Empordà, Ribera d'Ebre i el Baix Ebre, encara que aquest augment de temperatures també es notarà a la Catalunya Central.

Mapa de la previsió meteorològica del 26 de juny a Catalunya
Sol i pluja seran els protagonistes del temps d'aquesta tarda. | Meteocat

Les temperatures a aquestes zones poden arribar a fregar els 40ºC. A Mora d'Ebre la temperatura serà de 37ºC i de 20ºC durant la nit, unes temperatures que segueixen la línia de les d'ahir, com per exemple els 40,9ºC a la Ribera d'Ebre

Les onades de calor, en augment

Tal com ha advertit elMón, les onades de calor seran habituals aquest estiu. De fet, cada cop se'n registren més. Entre el 2011 i el 2023 se n'han registrat més que en els 35 anys anteriors junts. 

Les onades no només pugen en freqüència, sinó que també duren més. Actualment, la durada és de tres dies de mitjana, en canvi, entre 1095 i el 2010 la mitjana va ser de 0,7 dies. Les dades indiquen que cada cop els estius comencen abans i, per això, les onades comencen al mes de juny.

Torna la inestabilitat de tarda

Les alertes, però, no són només per calor intensa, sinó també per forts ruixats. A partir d'aquest migdia de dilluns 26 de juny, s'esperen ruixats febles i moderats al Pirineu i al Prepirineu, els quals és possible que vagin acompanyats de tempesta i calamarsa. Al llarg de la tarda els ruixats podrien estendre's i podrien deixar-se veure a la depressió Central.

Els territoris on farà més calor:

Com dèiem, les temperatures seguiran a l'alça aquesta setmana, encara que l'episodi més fort de calor intensa ja l'hem viscut aquest cap de setmana. 

En general, el termòmetre se situarà per sobre dels 35ºC a gairebé tot Catalunya, excepte al Pirineu, on se situaran entorn dels 30ºC. Demà, dimarts 27 de juny, les temperatures descendiran lleugerament, encara que també seran altes.

S'esperen temperatures entorn dels 35ºC al Pallars Jussà, a l'Alt Empordà, a Mollerussa, al Priorat, al Baix Ebre, a l'Urgell, a l'Anoia, al Bages, a la Conca de Barberà, al Segrià i a les Garrigues.