YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Sanitat alerta del perill d'un dels plaers a taula més típics del Nadal

Xuclar els caps de certs marisc pot provocar l'augment de cadmi al cos, una substància que causa lesions renals o càncer

Una taula parada per celebrar el Nadal
Els crustacis acostumen a ser presents a totes les llars en els àpats de Nadal | CatalunyaDiari

Queda poc pel Nadal, i la majoria de famílies ja tenen segurament decidit quins seran els productes que no poden faltar a taula aquests dies tan especials. En moltes llars, segurament hi haurà presència de diverses varietats de marisc, però cal anar amb compte amb quins i quina quantitat es consumeix, segons una alerta de Sanitat, que recomana «limitar la seva ingesta», sobretot advertint del perill de xuclar els caps. 

I és que segons l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) la carn fosca en aquesta part del cos de certs crustacis conté altes quantitats de cadmi. Adverteixen que aquest mineral, sense cap funció biològica, es pot acumular sent tòxic pels ronyons, arribant a produir problemes renals i «a llarg termini càncer». 

Perill pels consumidors habituals

L'alerta afecta principalment a crustacis com les gambes o els escamarlans però també aquells de tipus cranc. Els índexs alts de cadmi es troben a l'aparell digestiu d'aquests crustacis, situats, per exemple, en els caps dels llagostins o al cos dels bous de mar. En canvi, aquest mineral es troba en un nivell molt baix a les potes o pinces d'aquests animals. 

Diverses varietat de marisc típiques del Nadal
L'AECOSAN desaconsella xuclar el caps de certs mariscs | CatalunyaDiari

La Direcció General de Sanitat i Protecció dels Consumidors (DGSANCO) de la Comissió Europea ja va instar als països on es mengen molts crustacis a fer recomanacions sobre el seu consum. Per aquest motiu, l'AECOSAN demanava als consumidors que tinguessin present que el «consum habitual» d'aquestes parts dels crustacis pot provocar una «exposició inacceptable al cadmi». 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari