L’Hospital del Vendrell es troba davant la seva gran oportunitat per impulsar una ampliació i renovació del centre que fa molts anys que s’espera. La Xarxa Sanitària Santa Tecla, propietària de l'hospital, ha elaborat un projecte amb el qual mirarà d’optar als fons europeus Next Generation, amb els quals es vol reactivar l’economia després de la pandèmia del coronavirus.
El projecte suposaria una posada al dia d’un hospital que, quinze anys després del seu naixement, el 2005, ja s’ha quedat petit per la població i les necessitats del Baix Penedès. No només això, sinó que les previsions de l’Idescat apunten a un creixement sostingut de població a la comarca durant la pròxima dècada, que faria que el 2033 aquesta hagi augmentat un 20%.
Un projecte per desenvolupar en cinc anys
Davant aquest escenari, el redimensionament de l’Hospital del Vendrell és una necessitat bàsica que no pot esperar més. La Xarxa Santa Tecla ha presentat un projecte que contempla una inversió total de 40,3 milions i que es desenvoluparia entre els anys 2021 i 2025. L’entitat calcula que l’impacte directe s’enfilaria fins als 77 milions, creant més de 500 llocs de treball durat les obres i més de 600 llocs d’alt valor afegit per l’activitat de l’hospital.
El doble de llits i una UCI
Entre els aspectes més destacats de l’ampliació del centre hi ha el fet que es doblaria la seva capacitat assistencial actual. Dels 120 llits que hi ha ara mateix es passaria als 240. El mateix passaria amb els quiròfans, que passarien dels tres actuals a un total de sis. Molt remarcable seria la creació d’una Unitat de Cures Intensives (UCI) amb deu llits, que seria la primera de la comarca. Ara mateix, els pacients que requereixen cures intensives han de ser traslladats a Tarragona o Reus.
El projecte també preveu l’ampliació del servei d’Urgències, amb setze nous boxs, així com de les consultes externes. De la mateixa manera, l’actuació preveu millores ambientals i de transformació digital. Entre les primeres hi hauria una important reducció del consum energètic i de les emissions de CO2, així com l’ús de plaques fotovoltaiques i de fonts d’energia renovables. Pel que fa a la transformació digital, hi hauria una aposta més gran per les gestions telemàtiques i la teleassistència, així com un augment de les mesures de seguretat.
Presentat a la Generalitat
La Xarxa Santa Tecla ja ha presentat el projecte tècnic a la Generalitat i ara espera que sigui un dels seleccionats per rebre els fons que impulsa la Unió Europea. Des del centre hospitalari remarquen que el projecte compleix tots els requisits que es demanen i hi ha confiança que s’acabi incloent a la llista. La resposta esperen tenir-la a principis d'estiu.
El director de l'Hospital del Vendrell, Josep Mercadé, apunta que els fons europeus busquen desenvolupar «projectes factibles i que suposin una millora pel territori», aspectes que encaixen amb l'ampliació del centre. Al Vendrell, l’Ajuntament també ha elaborat altres projectes pels quals espera rebre aportacions del mateix fons europeus, entre els quals hi ha el desenvolupament del nou Parc del Botafoc, la recuperació del Camí de Ronda de les platges, i les actuacions de preservació de les Madrigueres.