Aquest 2019 augmenten els preus de la llum, els carburants, diversos productes de telefonia, els segells i els bitllets regionals, mentre que només baixarà el gas natural i les taxes aeroportuàries i les tarifes de Rodalies es mantindran. Segons ha avançat ‘España Diario’, les variacions en aquests serveis vénen acompanyades amb l’augment del sou mínim interprofessional a 900 euros mensuals i d’un 1,6% de les pensions.
Les factures de llum i gas
Els preus en el sector de l’energia començarà amb caigudes gràcies a la baixada de la matèria primera, ja que el preu del barril de petroli està disminuint des del passat mes d’octubre. Així doncs, el 2018 tancarà amb un preu mitjà d’1,163 euros el litre de gasoil i d’1,211 euros el litre de gasolina.
Per cinquè any consecutiu, el govern espanyol congelarà la tarifa de la llum i la part regulada del rebut no podrà modificar-se, per tant el 40% de la factura es mantindrà i l’altra part dependrà del mercat de generació elèctrica. Tot i que finalment el 2018 ha tancat amb un encariment interanual de més del 2% de la factura de la llum. Per una altra part, la tarifa d’últim recurs (TIR) de gas natural baixarà un 4,6% de mitjana respecte de l’últim trimestre de l’any.
Telefonia, IBI, Euríbor i nous impostos
Movistar augmentarà els preus de les quotes mensuals dels seus productes, tant per telèfons fixos com per mòbils, dels missatges de text, dels establiments de trucades i d’altres serveis addicionals. A més a més, a partir del 5 de febrer, també incrementaran els preus d’alguns paquets Fusió.
Si s'aproven els Pressupostos, augmentarà l’IRPF per les rendes molt altes i una tributació mínima d’un 15% en Societats. A més, l’IVA dels productes d’higiene femenina passarà a ser del 4%, en lloc de l’actual 10%, i el dels serveis veterinaris del 10%. Queda a l’espera veure si es crearan els impostos sobre transaccions financeres, dièsel i serveis digitals. Per una altra banda, es preveu que la compra i el lloguer d’habitatges continuïn augmentant, de la mateixa manera que l’Euríbor.
Augmenten els preus dels trens de Mitja Distància i Avant
De cara al 2019, Renfe mantindrà el preu del bitllet de Rodalies, però per una altra banda el preu dels bitllets de tren de mitja distància augmentarà en un 3,5% i els Avant, els regionals que circulen per les vies de l’AVE, en un 7%. Amb el canvi d’any, els preus dels bitllets d’AVE i llarga distància no es veuran modificats.
En qüestió de peatges, augmentaran en un 1,67% d’aquelles autopistes que depenen de l’Administració General de l’Estat. Tanmateix, no ho faran les nou que van ser rescatades. El preu d’aquests peatges disminuirà un 30% de mitjana i seran gratuïts durant la matinada, entre les 0.00 i les 6.00 hores.
Aena mantindrà les taxes aeroportuàries congelades de forma global, després que les rebaixés un 2,2% aquest 2018. No obstant això, el preu dels segells per enviar cartes augmentarà en un 9% a partir de l’1 de gener, després que el 2017 ja s’incrementés un 11,1% i el 2015, un altre 10,5%.
Els medicaments baixaran de preu
Finalment, més de 1.200 medicaments i 497 prestacions de medicaments hospitalaris baixaran de preu a partir d’aquest 1 de gener gràcies a l’entrada en vigor de l’Ordre de Preus de Referència de 2018 que va ser publicada al BOE el passat mes de novembre. D’aquesta manera es reduirà la factura pública en 88 milions d’euros i un gran nombre d’usuari es veuran beneficiats.