Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona fa números amb una calculadora

Milers d'espanyols ja cobraran més a la pròxima nòmina: qui i quant

L'augment del salari mínim també afectarà autònoms i aturats

L'augment del salari mínim és un dels temes més controvertits del moment. El Govern i els agents socials no han aconseguit arribar a un acord després de gairebé dues hores de reunió al Ministeri de Treball. 

En acabar la trobada, algunes fonts sindicals han revelat que hi ha voluntat d'acord, tot i que encara han de puntualitzar molts aspectes. Sembla que cap de les dues parts vol afluixar la corda, així que seguiran en la mateixa línia fins a nou avís.

El Govern pretén fixar la pujada salarial entre els 12 i els 19 euros, estratègia que va proposar el comitè d'experts amb anterioritat. Per contra, la UGT i les CCOO exigeixen que l'augment sigui d'entre 25 i 30, ja que és necessari contrarestar la pujada dels preus.

De moment ningú sap la xifra exacta que pactaran, però és evident que rondarà les quantitats anteriors. Cada vegada falta menys perquè presentin una proposta a l'audiència pública, cosa que pot generar una gran controvèrsia.

Els sindicats no s'atreveixen a donar una quantitat concreta, encara que sí que han confirmat la data en què es produirà la pujada. Asseguren que es començarà a aplicar a partir de l'1 de setembre, per la qual cosa tindrà caràcter retroactiu.

Hi haurà altres dos increments per arribar als 1.050 euros

El Govern encara ha d'establir una quantitat exacta, però és segur que milers d'espanyols cobraran més diners en la seva pròxima nòmina. A més, es preveu que hi hagi dos augments de salari més per arribar als 1.050 euros mensuals.

El salari mínim actual són 950 euros, així que elaboraran un pla perfecte per arribar al 60% del salari mitjà el 2023. Les quantitats d'augment estaran repartides fins a arribar a aquest objectiu i afavoriran especialment els treballadors que estiguin fora del conveni.

Gairebé dos milions de persones treballen en ocupacions de baixa qualificació, com ara jornalers, repartidors o assistents. Aquest sector serà un dels més beneficiats, almenys aquesta és la intenció de les autoritats vigents.

 

Els autònoms també en sortiran beneficiats 

Un dels aspectes detonats d'aquest augment salarial serà l'afectació als autònoms, que en sortiran beneficiats. Es preveu que quan s'arribi a un acord concret, les seves cotitzacions a la Seguretat Social s'incrementin. 

Les persones amb una situació laboral activa no seran les úniques afavorides pel que fa als ingressos. 

El SEPE ha d'establir els subsidis en funció dels nous termes, així que el càlcul de l'ajuda serà notablement més gran.

Segons les autoritats, serà un canvi molt important i s'ha d'estudiar al milímetre. Molts experts asseguren que han de caminar a pas ferm, un simple error podria generar conseqüències terribles.

Els treballadors gaudiran d'un augment considerable, però alguns podrien passar a l'economia submergida. En el pitjor dels casos, és possible que algú pugui perdre l'ocupació per baixa productivitat. 

José Conde Ruiz, un dels economistes més prestigiosos del moment, ha concedit unes declaracions per explicar els riscos. «Es requereix fer una anàlisi per veure qui seran els perdedors i si té sentit pujar-lo de la mateixa manera».

L'especialista assegura que el més important «no és fer-ho, sinó fer-ho bé». Aquesta és la raó per la qual les autoritats han de signar un pacte com més aviat millor i estudiar-ne les conseqüències.

El Ministeri de Treball, els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepime estan a punt d'arribar a un acord. El temps corre i cada vegada és més urgent presentar un estudi exacte sobre les causes i les conseqüències.