Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carrers comercials del centre de Madrid, com la Preciados, es van omplir de gent durant Nadal

Les autoritats es plantegen noves restriccions per a Nadal per la pandèmia

Balears i Euskadi, llestes per implantar noves mesures si empitjoren les dades els pròxims dies

Les autoritats han engegat l'alerta davant la pujada considerable dels contagis per coronavirus a diverses comunitats d'Espanya, Navarra i País Basc,  entre altres regions. Allà, s'han superat els 100 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, encara que tot i les males dades, la pressió hospitalària continua estable. Les autoritats d'aquestes regions han avisat que, si la Covid-19 avança, tornaran les restriccions de cara a les vacances de Nadal.

 

Navarra i Euskadi, les regions més afectades per la pujada de casos

La gran fita de les comunitats és, a més de vacunar la totalitat de la població, evitar un creixement d'infeccions com el del 2020. La tercera onada, que va deixar més d'un milió de casos de Covid-19 i prop de 20.000 morts, va començar pels volts del 'Black Friday'. Nadal i les celebracions familiars van ser el caldo de cultiu perquè esclatés tot. Després d'aquesta època festiva van tornar les restriccions més fèrries, com ara l'ampliació del toc de queda i els confinaments perimetrals.

Persones a peu pels carrers de Vigo decorades per Nadal
Persones a peu pels carrers de Vigo decorades per Nadal | Europa Press

La consellera de Sanitat del govern basc, Gotzone Sagardui, ha demanat que se segueixin les precaucions per «revertir la tendència a l'alça». Si tot empitjorés, caldria prendre mesures més dures per al Nadal, i així ha advertit Sagardui: «No volem anar a altres escenaris, per la qual cosa actuem i recordem les mesures. Els que no s'han vacunat que ho facin».

Actualment, la incidència del País Basc està en risc mitjà, amb 105 infeccions per cada 100.000 habitants els últims catorze dies. Malgrat tot, per prendre la decisió, les autoritats basques es fixaran en el nivell d'hospitalitzats a planta i ingressats a UCI, que actualment estan en menys risc (2,5% i 6,2%). El president autonòmic, Íñigo Urkullu, també ha demanat consciència per poder celebrar Nadal «amb més garanties».

Íñigo Urkullu ha demanat un esforç a la població del País Basc per aquest Nadal
Íñigo Urkullu ha demanat un esforç a la població del País Basc per aquest Nadal | Europa Press

Navarra és una altra de les comunitats afectades per la pujada dels contagis. La seva incidència és de 112, la més alta de tot l'Estat espanyol. Tot i això, els llits ocupats per Covid-19 a les plantes dels hospitals és de l'1,4 per cent, un registre comprès dins la mitjana estatal, i a les UCI, del 5 per cent, cosa que representa un risc baix. Santos Indurain, consellera de Sanitat del govern navarrès, ha negat a 'RNE' que es prenguin les mateixes mesures que a Euskadi perquè ara mateix «no estem en això».

Preocupació a Balears i Galícia

Balears també ha patit una notable pujada de contagis, i ha assolit una incidència de 95 punts, si bé els seus indicadors hospitalaris estan en risc baix. Francina Armengol, presidenta de les Illes, ha afirmat que, si aquests indicadors augmenten, les properes setmanes hi haurà noves mesures restrictives.

Francina Armengol, la presidenta de les Illes Balears
Francina Armengol, presidenta del govern balear, s'ha mostrat disposada a implantar restriccions per Nadal | Europa Press

A Galícia hi ha nerviosisme per l'evolució d'algunes comunitats i, el conseller de Sanitat, Julio García Comesaña, ha estat rotund. «Quan vegis les barbes del teu veí tallar, posa les teves a remullar», ha comentat, ja que si bé les dades «no són dolentes», el polític gallec ha assegurat que s'està treballant per prendre mesures específiques. 

La incidència a Galícia arriba als 28 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la pressió assistencial està als nivells de «nova normalitat». Tanmateix, Comesaña ha apuntat que «per experiència, les coses poden canviar de forma ràpida».

Mentrestant, Europa de l'Est pateix els estralls de la pandèmia

D'altra banda, els primers països europeus que van retirar moltes de les restriccions estan patint diversos repunts d'infeccions i de morts. Països Baixos i Dinamarca s'han fet enrere després de tornar a implementar-les. Alemanya està immersa en una quarta onada, ja que només el 66% de la població està totalment vacunada.

Mentrestant, als països de l'Est d'Europa, Bulgària i Romania són els països que sumen més morts de la Unió Europea. Han patit, respectivament, 22 i 21 defuncions diàries per cada milió d'habitants els últims set dies, segons 'Our World in Data'. I és que, de fet, tots dos països registren dos dels índexs de vacunació més reduïts a Europa. Només el 34% de la població de Romania s'ha vacunat amb la pauta completa, i un 22% a Bulgària.