Els primers confinaments selectius després del final de l'estat d'alarma han sacsejat Espanya sencera. La preocupació davant la multiplicació dels rebrots creix, i molt. Si hi ha algú autoritzat per valorar la situació actual, és el doctor Ismael Huerta, del servei de vigilància epidemiològica d'Astúries, conjuntament amb la Rioja les úniques comunitats autònomes espanyoles lliures de coronavirus.
El responsable de les positives estadístiques del Principat d'Astúries durant l'epidèmia, envia un seriós avís a la ciutadania. Al seu entendre, la situació a Espanya és molt preocupant. Huerta sap que les coses poden canviar en qualsevol moment. Astúries fa frontera amb Galícia, on s'ha declarat un dels brots que més inquieta. «Si no aprenem del que hem passat, tindrem un problema», ha afirmat.
! ️Datos actualitzats sobre l'evolució de la pandèmia de la # COVID19 en #Asturias .
Més informació ?? https://t.co/8TjufhyYRppic.twitter.com/YYlzKw4lEK- Govern d'Astúries (@GobAsturias) July 6, 2020
El doctor Huerta és contundent: «La situació actual ens preocupa, perquè després de tot el que s'ha dit de la necessitat de reforçar la salut pública i tenir la capacitat de resposta, la sensació que tenim és que els representants sanitaris no estan posant aquests reforços al nivell que caldria». Per això els demana que assumeixin la seva responsabilitat.
Astúries, capdavantera en virologia
La comunitat autònoma que ell gestiona és capdavantera a escala mundial en virologia, i això els ha permès disposar de molts tests PCR. Huerta ho té clar, i diu que sense aquestes proves s'haurien escapat molts casos, sobretot als centres sanitaris, i la situació a Astúries hauria estat molt diferent.
Tot i els perills que comporta, com s'ha vist amb els nombrosos rebrots, veu raonable el procés de desescalada executat pel Ministeri de Sanitat, ja que, en la seva opinió, «no podíem mantenir-nos tancats de forma indefinida». Ara, però, creu que cal acompanyar aquest procés amb bones decisions i recursos.
Sobre la segona onada, Huerta creu que ningú té la seguretat de res i que tot és pura especulació basant-se en altres malalties. Per això demana anar amb molta precaució en tots els plantejaments, alhora que fa el seu propi pronòstic: «Tot fa preveure que aquest estiu veurem brots localitzats i a la tardor una nova onada».
El que més preocupa Huerta
Tot i la prudència, Ismael Huerta vol ser optimista i espera que el que hem après durant la primera onada serveixi per prevenir-nos millor de cara a una segona. El més preocupant per ell és que aquesta segona onada coincideixi amb la de la grip comuna. «Ens preocupa, però no tant perquè pugui suposar una situació més greu, sinó per la dificultat d'identificar clarament si tenim grip o Covid». En aquest sentit, explica que quan hi ha una onada d'un virus, els altres no solen circular tant, tot i matisar que això és només una possiblitat.
Astúries, l'àmbit de competència de Huerta, és la segona en reserves per al turisme interior. Admet que és el que més els preocupa ara mateix: «Pot ser que s'estigui produint un efecte crida i puguem ser un punt d'atracció. Ara mateix la transmissió comunitària està controlada, però ens poden arribar de fora i que hi hagi brots».