Aquest mes d’abril havia de servir per trencar la ratxa de tres mesos de sequera a gran part de Catalunya, però en la majoria dels casos no s’ha aconseguit, ni de lluny, aquest objectiu, ja que l’abril ha estat més aviat un mes sec i de temperatures càlides a la majoria de comarques, amb clares excepcions al nord del territori. De fet, en alguns observatoris de Catalunya s'ha registrat l'inici d'any més sec dels últims 100 anys, com és el cas de l'Observatori Fabra i el de l'Ebre, amb 59 i 28 l/m² respecticament entre gener i abril, xifres mai registrades fins ara.
Tot i així, a nivell atmosfèric la tendència es va trencar a finals de març i durant gran part de l’abril, ja que l’anticicló s’ha mantingut a latituds més altes i les pertorbacions atlàntiques ens han visitat amb més freqüència amb pluges força irregulars, destacant especialment la situació de llevant i gregal que vam viure per Setmana Santa, que va deixar un fort temporal marítim a tota la costa catalana amb xàfecs i algunes tempestes. Un temps típic de la primavera.
Cal destacar la pertorbació que va afectar molts punts de Catalunya entre el 2 i el 4 d’abril, quan es van recollir fins a 56 l/m² com a dada més destacable a Tona, Osona. El que més va sorprendre va ser el retrocés cap a l’hivern, ja que va nevar fins els 800 metres i es van acumular gairebé 30 centímetres de neu nova en un Pirineu força pelat durant bona part de l’hivern. Entre els dies 5 i 7 també va ploure força amb fins a 52 l/m² al port del Comte, on es van acumular 36 centímetres de neu nova. La nevada va afectar tot el Pirineu.
Abril plujós al terç nord i Setmana Santa Moguda
La conclusió del balanç de l’abril és que ha estat un mes plujós al terç nord de Catalunya, però especialment plujós a zones elevades del Pirineu de Lleida, Prepirineu central, punts d’Osona i de l’Empordà, on s’han superat els 100 o 200 l/m². A la resta ha estat més aviat un mes sec però molt sec al litoral del sud del territori.
Destaca la situació meteorològica molt moguda que hi va haver per Setmana Santa, especialment entre els dies 18 i 23, incloent Sant Jordi. Les zones amb més aigua van ser les comarques gironines i el prelitoral de tot Catalunya, destacant els 74 l/m² de Torroella de Fluvià, els 68 l/m² de Castelló d’Empúries, els 69 l/m² dels Ports, els 44 l/m² de Gandesa o els 39 l/m² de Prades. La pluja va anar acompanyada de fang.
Temperatures normals o més càlides per l’època
Pel que fa a les temperatures, en el conjunt de Catalunya ha estat un abril força normal, però clarament més càlid a gran part del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, així com fred a la serralada Transversal, al Cadí-Moixeró i a zones elevades del Pirineu i Prepirineu. El balanç termomètric mostra com hi ha hagut anomalies que superen un grau la mitjana climàtica a diverses zones de la costa barcelonina i tarragonina.