Barcelona canvia el nom del carrer Aviador Franco pel del seu mecànic

El carrer, fins ara dedicat al germà del dictador, passarà ara a anomenar-se Pablo Radar

El plenari del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona ha aprovat aquest divendres el canvi de nom d'un carrer de la ciutat. Es tracta del carrer d'Aviador Franco, dedicat a Ramón Franco, germà de Francisco Franco  i comandant d'hidroavió Plus Ultra que va fer el primer vol Espanya-Amèrica el 1926, pel de Pablo Rada, el mecànic d'aquesta missió.

Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, el canvi del nom d'aquest carrer del barri barceloní de Plus Ultra ja compta amb el vistiplau de la Ponència del Nomenclàtor, l'òrgan competent a l'hora de denominar els carrers de la ciutat, i ara estarà sotmès a un període d'exposició pública abans que es faci efectiva la nova denominació.

«El compromís de canvi de nom ressò a la voluntat de democratitzar el nomenclátor de la ciutat, però, també i al mateix temps, el compromís amb el veïnat de proposar un nou nom vinculat a la famosa expedició aèria que dóna nom a la barriada del Plus Ultra», ha informat el consistori. El moment del canvi de placa s’escollirà d’acord amb els veïns i les entitats del barri.

El germà del dictador, Ramón Franco
El germà del dictador, Ramón Franco | CEDIDA

 

Qui era Ramón Franco?

Aviador Franco fa referència al germà de Francisco Franco,  Ramón Franco que va ser polític, militar i aviador i que va morir en un accident aeri quan participava en les operacions de bombardeig del bàndol nacional durant la Guerra Civil a Barcelona i d’altres punts de l’àrea mediterrània.

Com a curiositat, abans del cop d’estat del 1936, Ramón Franco  sempre s’havia mostrat partidari de la República i fins i tot havia arribat a integrar-se en el grup d’ERC a les Corts Generals,  un temps després va passar a ser el comandant de l'hidroavió Plus Ultra.

El nou nom escollit per al carrer fa referència a Pablo Rada, mecànic del vol del Plus Ultra, i és el resultat del treball del districte de Sants-Montjuïc, juntament amb el Grup de Memòria Històrica del Pla de Barris i de la Taula de Memòria Històrica de Sants-Montjuïc, per buscar un nou nom amb el qual modificar el d'Aviador Franco.