La DANA ha deixat una empremta de destrucció i dolor a diverses regions d'Espanya. Les fortes pluges i inundacions han causat importants danys materials i, malauradament, més de 200 persones han perdut la vida.
Davant d'aquesta situació, milers de persones s'han mobilitzat per ajudar, fent donacions als afectats. Tot i això, els ciberdelinqüents no han trigat a aprofitar-se d'aquesta onada de solidaritat. I el BBVA n'ha volgut advertir tots els clients per evitar mals majors.
El BBVA ha exposat quins són els passos a seguir
El BBVA ha llançat un avís urgent per alertar els seus clients sobre intents de frau relacionats amb aquestes donacions. A través del seu perfil oficial de X —abans coneguda com a Twitter—, el banc ha donat algunes recomanacions clau per protegir-se d'aquests enganys. L'entitat bancària adverteix que s'han detectat trucades i missatges sospitosos que intenten robar informació bancària als que volen col·laborar amb els afectats.
Els estafadors estan aprofitant la situació per enviar missatges i fer trucades en nom de suposades organitzacions benèfiques. En aquests missatges, demanen a les persones que aportin diners a través de donacions per als afectats per la DANA. Tot i això, en molts casos, es tracta d'un intent d'obtenir les dades bancàries de les víctimes i així accedir als seus comptes.
El BBVA adverteix que aquests fraus solen sol·licitar informació delicada, com ara números de targeta o claus d'accés. Els delinqüents poden utilitzar aquesta informació per fer compres no autoritzades o transferir fons sense el consentiment del titular. Per això, és fonamental desconfiar de qualsevol trucada o missatge que sol·liciti aquestes dades.
El BBVA ha donat quatre recomanacions clares per evitar caure en aquests fraus:
- Desconfia de les trucades i missatges que et demanin dades bancàries: Cap ONG real no sol·licitarà informació delicada d'aquesta manera. Les organitzacions benèfiques solen proporcionar un número de compte per fer transferències, però no demanen detalls confidencials.
- Verifica que representen una ONG existent: Abans de fer una donació, assegura't que l'organització és legítima. Cerca la seva pàgina web oficial o contacta-hi directament a través dels mitjans de comunicació oficials. És important confirmar que realment estan realitzant col·lectes per ajudar els afectats.
- Acudiu als canals oficials habilitats: Moltes organitzacions tenen llocs web segurs on podeu fer donacions de forma fiable. Algunes també habiliten comptes específics en entitats bancàries reconegudes, i aquestes dades solen estar disponibles a les seves plataformes oficials.
- Utilitza mètodes de pagament segurs: Fer les donacions des del web oficial de l'ONG o mitjançant transferències bancàries a comptes verificats és la millor opció. Si decidiu utilitzar altres mètodes, assegureu-vos que són segurs i reconeguts, com PayPal o Bizum, però només si es tracta d'un canal oficial.
Els fraus relacionats amb donacions a causa de desastres naturals són més comuns del que sembla. Els estafadors aprofiten l'empatia i el desig d'ajudar les persones per robar informació o diners. En situacions d'emergència, moltes persones se senten impulsades a col·laborar sense aturar-se a verificar si el canal és segur, cosa que les deixa vulnerables a aquests enganys.
El BBVA insisteix en la importància d'actuar amb precaució. Fins i tot si el missatge o la trucada sembla legítima, és fonamental prendre's el temps per verificar la font. Les ONG solen tenir comptes oficials per fer donacions, i en molts casos, ofereixen instruccions específiques a les seves webs i xarxes socials per evitar confusions.