Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El virus del xarampió

El 'boom' del xarampió

Augmenten els casos del virus, altament contagiós | Sanitat insta els adults d'entre 40 i 60 anys a vacunar-se

El virus del xarampió
El virus del xarampió és altament contagiós | Cedida

 

Continua la 'crisi del xarampió'.  Fa només uns dies, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alertava del «ressorgiment dramàtic» de la malaltia a Europa. «Si no es manté una elevada cobertura d'immunització a totes les comunitats,  tant nens com adults patiran innecessàriament i alguns moriran tràgicament», avisava el doctor Günter Pfaff. Ara el ministeri de Sanitat espanyol insta a augmentar la precaució entre adults  no vacunats.

Espanya continua a la llista de països lliures de transmissió endèmica del xarampió des de 2016. Però enguany s'han registrat 233 casos de la malaltia només entre l'1 de gener i el 21 de juliol de 2019, concretament set més que en tot l'any anterior, que en van ser 226.

Perill en adults d'entre 40 i 60 anys no vacunats

En aquesta línia, Sanitat alerta que tots els nascuts a partir de l'any 1970 que no hagin pres precaució vacunant-se i encara no hagin patit xarampió estan en risc de contraure el virus, més virulent en adults, i haurien d'acudir al seu centre de salut per posar-hi remei.

El ministeri se suma doncs a la recomanació de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) de vacunar totes les persones adultes d'entre 40 i 60 anys que no ho hagin fet o no ho recordin, exceptuant els qui ja l'han patit, que poden estar tranquils: estan immunitzats. De fet, ho estarien ja tot el grup de població de més de 60 anys, ja que fins a mitjans del segle passat la malaltia era endèmica a tot l'Estat. 

Augment dels casos a Catalunya

Catalunya ha registrat, de gener a maig de 2019, 30 casos de xarampió, tot ells importats -la persona afectada s'ha infectat del xarampió en un altre país. Tenint en compte que el 2018 en van ser 31 en total, l'augment també és considerable, tot i que Salut assegura que la situació no és alarmant.

El 2000 es va eliminar el xarampió autòcton de Catalunya, però des del 2006 s'han produït diversos brots. Aquest any, entre els catalans afectats pel xarampió, hi ha hagut des d'un nadó de cinc mesos a un pacient de 58 anys, tots amb una coincidència: no estaven vacunats correctament

La reticència a les vacunes, causa de la «crisi»

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) alertava a mitjans d'abril sobre l'actual «crisi» global del xarampió i reclamava incrementar la protecció i les dosis de vacunació. I és que en els primers tres mesos del 2019 s'han detectat més de 110.000 casos de xarampió a tot el món, gairebé un 300% més respecte al mateix període de l'any anterior. Xifres que podrien ser menors tenint en compte que la vacuna del xarampió és molt efectiva, de gairebé un 98%, tot i que perd eficàcia amb l'edat. 

Els epidemiòlegs adverteixen que la percepció entre la població d'un baix risc de poder contraure malalties contagioses ha propiciat una important reducció de la necessitat que veuen les famílies de vacunar. I aquest relaxament de la vacunació entre la ciutadania s'ha traduït en l'aparició de brots localitzats de malalties com el xarampió.

Però tot i l'auge dels moviments contraris a les vacunes en diversos països, la cobertura a Catalunya es manté alta. El 2018, la primera dosi de la vacuna contra el xarampió, la triple vírica, va tenir una cobertura del 94,1% i la segona, del 91,5%, segons el Departament de Salut. 

Una malaltia extremadament contagiosa

El xarampió és especialment perillós en adults | Arxiu

 

El xarampió, com la rubèola, és una malaltia més pròpia de la infància, altament contagiosa i causant de mortalitat i importants complicacions, especialment en adults. La diferència és que la rubèola, a més a més, és particularment greu en dones embarassades perquè pot provocar greus malformacions congènites. 

Enguany no s'ha detectat cap cas de rubèola a Espanya, una infecció que es va eliminar el 2015. Per aquest motiu, l'OMS ha confirmat  l'estat espanyol com un país «lliure de transmissió endèmica» d'aquests virus, així com del xarampió i la seva famosa erupció vermella a la pell. Però tot i les bones notícies, les autoritats i els especialistes mèdics demanen no abaixar la guàrdia  i confiar en què una vacuna a temps pot ser clau per evitar mals majors.

També et pot interessar...