El tractament contra les erugues processionàries que el Departament d'Agricultura ha engegat durant la tardor s'ha resolt «amb un èxit del 80%» en diversos punts del Camp de Tarragona, segons ha informat aquest dimarts la Generalitat. La campanya, que es duu a terme a través de mitjans aeris i amb un producte biològic «que ni és tòxic ni és perillós per al medi ambient» segons la conselleria, ha acabat amb la gran majoria de les erugues en les més de 3.000 hectàrees tractades a la demarcació.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Fins a 1.400 hectàries del Baix Penedès, 1.000 del Baix Camp, 600 del Priorat i 300 de la Conca de Barberà han rebut el tractament per acabar amb aquesta espècie, altament verinosa i que suposa un risc per a les persones, els animals i les plantes pels seus efectes urticants i al·lèrgics. El Camp de Tarragona és, juntament amb les àrees del Pirineu i del Prepirineu, el qui més actuacions concentra per posar fi a aquesta espècie d'eruga.
Es tracta d'una espècie autòctona verinosa i molt urticant
Agricultura referma que «en les zones tractades, la mortalitat de le sprocessionàries supera el 80%», mentre que el nombre d'erugues que moren a les zones sense aquest tractament específic amb prou feines arriben al 20%. El producte emprat per liquidar-les desapareix sense deixar rastre en un termini de tres setmanes, tranquil·litza el departament, de manera que l'afectació per a l'ecosistema i l'agricultura no és negativa. En total, 3.300 hectàrees del Camp de Tarragona han rebut el tractament durant la tardor.
Aquesta eruga és autòctona, i habitual als pins mediterranis, i el tractament aeri és el més eficaç contra ella. Les lesions més típiques que provoca la processionària són inflamació de la boca, llengua i llavis; inflamació de les parpelles, úlceres a la còrnia o urticàries i al·lèrgies a la pell, entre d'altres. I, en el cas d'animals com els gossos, si arriben a ingerir-les els efectes podrien arribar a ser mortals.