Rafael Caride Simón, de 74 anys i natural de Vigo, liquidarà la seva condemna aquest diumenge, després de complir 26 anys de presó, condemnat, entre altres fets, per l'atemptat contra Hipercor comès el 19 de juny del 1987 a Barcelona, en el qual van morir 21 persones i 45 van resultar ferides.
Expulsat del Col·lectiu de Presos d'ETA (EPPK), Caride és un dels penedits de la banda que es va acollir a la via Nanclares —projecte de reinserció dels presos etarres que han decidit acabar amb la violència—, i se sumarà a la trentena de presos que van optar per aquest projecte de reinserció que ja es troben en llibertat.
Va renunciar, rebutjar i penedir-se dels actes terroristes per escrit
En el seu acte, el magistrat va destacar l'avançat estat en el qual es trobava la seva condemna, la seva bona conducta penitenciària i el suport que rep per part dels seus familiars, a més dels bons hàbits laborables amb els quals compta. A més, l'exetarra va proclamar, per escrit, la seva renúncia, rebuig i penediment de tots els fets i actes terroristes pels quals ell mateix havia estat condemnat.
Serà el pròxim diumenge quan el reclús acabarà la seva condemna i podrà abandonar la presó, la qual ja només visitava una vegada per setmana per firmar. Durant els últims deu anys de pena va estar a Zaballa (Àvila), l'antiga presó de Nanclares, on van ser empresonats els detinguts d'ETA penedits i els quals es van acollir a la via que porta el mateix nom que aquest centre penitenciari.
Caride va ser condemnat a 790 anys de presó com a autor material de l'atemptat d'Hipercor i ha mantingut alguna trobada amb les seves víctimes, a les quals ha expressat el seu sentiment de culpa. A més, també ha participat en activitats i tallers de tractament sobre el terrorisme.
En aquest atemptat, van introduir 200 quilograms d'explosius en el maleter d'un cotxe, el qual van deixar aparcat al pàrquing del supermercat. Va ser detingut el 21 de febrer de 1993 en un bar de Toulouse (França), país en el qual va romandre empresonat fins que l'any 2000 va ser extradit a Espanya.
Més de 30 reclusos d'ETA van apostar per la via Nanclares
Segons han informat a 'Europa Press' fonts jurídiques, amb la sortida d'aquest reclús, només quedaran pendents d'excarceració tres presos més circumscrits a la via Nanclares: Kepa Pikabea, Ibon Etxezarreta i Luis María Carrasco, que continuen complint condemna, però actualment gaudeixen de permisos de sortida regulars i només dormen al centre penitenciari.
Van ser més de trenta els reclusos d'ETA es van acollir a la via Nanclares, entre ells històrics exdirigents de la banda, com ara José Luis Urrusolo Sistiaga, José Luis Álvarez Santacristina, Carmen Guisasola, Juan Manuel Soares Gamboa o Idoia López Riaño àlies 'La Tigresa'. Aquests interns van decidir allunyar-se de la disciplina d'ETA per aconseguir la reinserció.
Per fer-ho, es van allunyar de l'entorn de la banda, van acceptar la política penitenciària, van sortir del col·lectiu de presos i van renunciar públicament a l'organització terrorista i a l'ús de la violència. També han demanat perdó a les víctimes, s'han compromès a reparar els fets mitjançant el pagament de la seva responsabilitat civil i a col·laborar amb la justícia.