Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Entre 80 i 100 carteristes actuen cada dia al metro de Barcelona

Només durant el mes de juny, els Mossos d'Esquadra han identificat 470 carteristes i han practicat 67 detencions

Entre 80 i 100 carteristes cometen robatoris cada dia a la xarxa de metros de Barcelona | CatalunyaDiari.cat

 

Entre 80 i 100 carteristes cometen robatoris cada dia a la xarxa de metros de Barcelona. Es col·loquen en les estacions on hi ha més afluència de gent, com ara els passadissos de transbords, i als llocs on més espai hi pugui haver d'escales, ascensors i passadissos. Allà cometen el furt, com a principal objectiu carteres o mòbils. Tenen diferents estratègies per a sortir-se amb la seva i sobretot perquè no els enxampin. Però una característica que tenen en comú és que van en grup i cada integrant té el seu rol.

Identificats 470 carteristes al juny

Només durant el mes de juny, els Mossos d'Esquadra de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità han identificat 470 carteristes i han practicat 67 detencions. El 30% dels furts que es produeixen a la capital catalana tenen lloc a la xarxa de transport públic, mateixa ciutat on el 90% de delictes que es produeixen són robatoris.

Segons s'ha pogut calcular, cada dia hi ha una mitjana de 100 carteristes actuant a les instal·lacions del metro de Barcelona per a traure'n benefici: andanes, passadissos, escales, ascensors i vagons del metro. Els furts els duen a terme en horari diürn: entre les set del matí i les vuit del vespre.

A més,  els turistes són les víctimes del 40% dels furts realitzats, mentre que l'altre 60% restant són residents. A banda que els turistes porten, normalment, més diners en efectiu a sobre, els carteristes també els prefereixen per la barrera que provoca l'idioma i, a més, perquè representa un avantatge de cara al procés judicial, ja que és poc probable que les víctimes vinguin a testificar.

Tàctiques més recurrents

Actuen de maneres molt diferents, però la més concorrent i habitual és obrir la motxilla de la víctima amb una peça de roba a sobre per a evitar ser enxampat. Tot i això, hi ha una manera que ara mateix és la que més utilitzen molts carteristes: la tàctica de la taca.

En aquest cas, un dels carteristes  embruta a la víctima i, mentre es disculpa i ajuda a netejar-se la taca, un segon lladre li sostreu el mòbil o la cartera de la bossa. Els carteristes poden ser de totes les nacionalitats, però la majoria que han estat identificats a la capital són estrangers.

Els turistes són les víctimes preferides per la barrera de l'idioma i perquè normalment porten més efectiu a sobre
Els turistes són les víctimes preferides per la barrera de l'idioma i perquè normalment porten més efectiu a sobre | CGT Metro Barcelona

Altres objectes que no criden l'atenció

Segons ha explicat el sotscap de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità a 'El Caso', Carles Vallès, els carteristes també es van actualitzant amb noves tècniques. Una de les que més han detectat és  el robatori de targetes de crèdit i DNI per a poder suplantar la identitat de la víctima i anar a demanar microcrèdits a entitats bancàries per imports petits «que no cridin l'atenció». En aquests casos, Vallès ha assegurat que el carterista també es converteix en estafador, ja que el lladre marxa amb els diners a la butxaca mentre l'entitat bancària persegueix al titular del compte.

Actualment, hi ha  130 agents dels Mossos d'Esquadra patrullant el metro de Barcelona, amb l'objectiu d'enxampar els carteristes 'in fraganti'. N'hi ha tant  uniformats com de paisà i, tot i que els poden diferenciar a simple vista, amb l'uniforme dissuadeixen els furtadors a actuar, els que sí que passen desapercebuts poden ser testimonis de les accions que duen a terme aquests delinqüents.

A més, per a evitar la reincidència  dels carteristes una vegada s'ha imposat la sentència, els Mossos apliquen una de les mesures que, asseguren, és la més efectiva. El cos policial demana i argumenta a la Fiscalia que el carterista no utilitza el metro com a mitjà de transport, sinó que ho fa per a delinquir i, d'aquesta manera, la Fiscalia imposa una ordre perquè el carterista no pugui accedir al recinte del transport públic.

Altres delictes al metro

Encara que els robatoris representin el 90% dels delictes que es produeixen dia rere dia a la capital catalana, n'hi ha d'altres que també són greus, encara que no es cometin amb tanta freqüència: robatoris amb violència o delictes de danys. Vallès, però, ha assegurat que aquests són casos que es produeixen en menys quantitat i, a més, tots es poden investigar, ja que són captats per les càmeres.

Un altre tipus de delicte són els de  caràcter sexual: tocaments i abusos. En total, el passat 2018 es van fer 70 denúncies  d'aquest tipus a tota la xarxa del transport públic de Barcelona.

També et pot interessar...