Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Europa revela que els EUA van donar «pistes clau» dels atemptats a Barcelona

La comissió assegura que l'accés a les dades financeres dels terroristes per part dels nord-americans va ajudar en el desenvolupament de les tasques policials

La Comissió Europea ha revelat que els Estats Units van ser primordials en aportar informació crucial sobre els terroristes de Barcelona | Cedida

 

Brussel·les ha revelat que els Estats Units van proporcionar «pistes clau» en la investigació dels atacs terroristes a Barcelona, cedint informació financera dels presumptes implicats. La Comissió Europea va publicar el passat dilluns, 22 de juliol, un informe on assegura que l'accés a dades financeres sobre els sospitosos en mans dels nord-americans va facilitar les tasques policials de recerca.

En concret, el text explica que, «poques hores» després de l'atemptat, Europol va demanar informació al Departament del Tresor dels EUA en nom d'Espanya i que «en dues hores» Washington va enviar 24 cables sobre el cas. L'endemà, l'agència policial europea va ampliar la petició i «en quatre hores» van arribar 17 cables més dels nord-americans amb dades financeres vinculades als sospitosos.

Segons l'informe, 10 d'aquests 40 eren «significatius» per a la investigació. El 19 d'agost Europol va demanar al departament del Tresor poder utilitzar la informació per «justificar legalment» ordres de detenció. Des del 2010, un acord entre els EUA i la UE permet als estats europeus reclamar informació obtinguda per Washington a través de l'anomenat Programa de Seguiment del Finançament del Terrorisme (TFTP, per les seves sigles en anglès).

George W. Bush, l'expresident dels Estats Units, fou l'impulsor de l'acord entre Europa i els nord-americans
George W. Bush, l'expresident dels Estats Units, fou l'impulsor de l'acord entre Europa i els nord-americans | Getty

 

Un acord que neix a partir de la Doctrina Bush

Just després de l'11-S,  l'administració Bush va crear aquest sistema per captar informació de proveïdors financers per a les seves investigacions sobre terrorisme. Gairebé 10 anys més tard de la seva posada en marxa, Brussel·les va tancar un pacte amb Washington per poder accedir a aquesta informació, que també es guardava en servidors europeus.

El cas de Barcelona és un dels exemples que posa la CE per defensar que la cooperació amb els EUA juga un «paper important» per resoldre investigacions d'aquest tipus i per identificar «les xarxes de suport financer» darrere d'organitzacions terroristes.

També et pot interessar...