El Parc Central de Tarragona, amb la planta de restauració tancada i les botigues obertes

Els centres comercials, farts del Govern: «Ens estan discriminant»

Aquest divendres, el Procicat ha decidit prorrogar la majoria de restriccions

La decisió que ha pres aquest divendres el Procicat de prorrogar la majoria de mesures restrictives per frenar la pandèmia continua portant cua. El fet d'allargar les principals restriccions han escandalitzat alguns dels sectors econòmics afectats, que han acusat el Govern de no tenir-los en compte. L'últim d'ells ha estat el col·lectiu de centres comercials, que han carregat de forma contundent contra la decisió del Departament de Salut.

Els centres comercials acumulen 160 dies de tancament. Per això, han acusat el Procicat «condemnar-los» a una situació «insostenible» després de 160 dies de tancament. Víctor Garcia, portaveu de l'Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya ha assegurat que la decisió del Govern d'allargar les restriccions actuals «és bastant decebedora» i «crítica» per un sector que acumula tres mesos més de tancament que les botigues de carrer i dos mesos més que les grans superfícies.

Esperança perduda

La decisió de prorrogar les restriccions ha caigut com un gerro d'aigua freda al sector. Garcia ha admès que les dades «semblaven donar suport a una possible desescalada. Havíem interpretat que es relaxaria una mica, no demanàvem una obertura total ni al 100%». El portaveu de l'Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya ha continuat recordant que l'afectació sobre aquesta activitat és «molt greu» després de mig any tancats i amb una perduda del 60% de la facturació de tot un any. De moment, més d'un 80% de la plantilla d'un sector que ocupa més de 30.000 persones està en ERTO i, segons Garcia, les restriccions actuals «posen en risc» 15.000 llocs de feina.

Se senten discriminats

Víctor Garcia ha volgut remarcar el greuge que estan patint, ja que, segons el portaveu de l'associació, «el més crític és la discriminació que s'està fent cap a un sector que ha demostrat que és segur». A més, ha recordat que la situació a Europa és diferent. «No crec que aquí ho fem bé i a la resta d'Europa tothom ho faci malament», ha dit, recordant que Catalunya és l'únic territori europeu que manté aquesta limitació continuada contra els centres comercials. "És una situació incomprensible, és l'únic lloc d'Europa on s'està produint un tancament tan agressiu i una discriminació tan clara dins d'un sector, no ho entenem i se'ns fa insostenible", ha lamentat Garcia.

Pròrroga de les mesures

El Govern ha decidit prorrogar les restriccions després de constatar una tendència a l'aplanament de la corba epidèmica, fins i tot amb un mínim repunt en alguns indicadors, com ara l'Rt. D'aquesta manera, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. A més, el comerç que no sigui essencial, seguirà sense obrir els caps de setmana.