Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Juan Gallardo CEPTA

La CEPTA reclama més inversió en infraestructures a la demarcació de Tarragona

Juan Gallardo se suma a la reivindicació d'intercanviar les línies ferroviàries de mercaderies i passatgers

Juan Gallardo CEPTA
Juan Gallardo és el cap del Gabinet d'Estudis de la CEPTA | Angel Ullate

 

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) ha presentat aquest dimecres, 25 de setembre, el darrer observatori de la institució sobre l'evolució històrica de l'economia tarragonina des dels anys 50 fins a l'actualitat. La conclusió central és clara: una economia que, malgrat canvis estructurals i reivindicacions pendents, «ha anat creixent en mida, en productivitat i en eficiència» de forma continuada.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Juan Gallardo, cap del Gabinet d'Estudis de la CEPTA, ha ressaltat que Tarragona  es caracteritza per trets centrals com un creixement progressiu  de la població  —immigració d'arreu de l'Estat, abans, i immigració d'altres països, des del 2000—, un sector terciari clarament a l'alça i  un pes mantingut i estable de la indústria per compensar la desfeta de la construcció en la darrera dècada.

Tarragona, «una província capdavantera» que ha canviat el seu patró econòmic: el salt del sector primari al sector serveis

Gallardo ha tornat a insistir que «l'economia i l'atur de Tarragona no es normalitzaran fins que el sector de la construcció no es normalitzi», un mantra que des de la CEPTA ja han repetit en múltiples ocasions en els darrers anys. També ha consolidat, perspectiva temporal en mà, que en les darreres set dècades «Tarragona s'ha mantingut sempre entre les deu províncies capdavanteres de l'Estat» a escala econòmica.

cepta
La CEPTA és la Confederació d'Empresaris de la Província de Tarragona | Àngel Ullate

 

Des de la CEPTA també han destacat  que no s'albiren símptomes de desindustrialització al territori, i assenyala la desertització i el despoblament de la Tarragona interior i de les Terres de l'Ebre com el gran repte demogràfic i econòmic de la generació actual, en contraposició a la concentració poblacional de les dues grans ciutats, el litoral costaner i el Baix Penedès.

El gran canvi econòmic, conclou Gallardo, és el patró per sectors. Actualment, set de cada deu persones ocupades al territori ho fa en el sector terciari o de serveis,  el triple que a mitjans del segle passat. La indústria ha aguantat l'estrebada i ha consolidat el seu múscul imprescindible, mentre que el sector primari s'ha desplomat d'un elevadíssim 54% de la població ocupada als anys 50 fins al residual 5% actual.

Gallardo reivindica «més inversió en infraestructures» i subscriu les queixes de la PTP sobre el model ferroviari

a27
Cal traçar una corba molt tancada per anar des del Polígon Nord fins a l'A-27 | Angel Ullate

 

A l'hora de traduir aquest balanç  en una projecció a mitjà termini, Juan Gallardo s'ha confessat «moderadament optimista» i ha posat pobre la taula reivindicacions pendents que marcaran les línies mestres dels pròxims cursos. «Encara ens falta capacitat per atraure inversors i  ens calen, en especial, més inversions en infraestructures que vertebrin el territori» i que oxigenin el sector de la indústria així com el terciari, amb el turisme per bandera.

Els avenços ferms i la previsible posada en funcionament del Corredor Mediterrani a pocs anys vista respon a aquesta necessitat «d'afavorir el servei» de les infraestructures de Tarragona, Gallardo, però, ha aprofitat per fer seves les reclamacions d'entitats com la Plataforma pel Transport Públic (PTP) que demanen invertir la línia de tren per a passatgers (a la costa) i la de mercaderies (a l'interior) perquè,  opina, «no és un traçat que estigui ben resolt» amb el disseny actual.  «Serà imprescindible que, com a territori, vertebrem una posició única», ha advertit.

També et pot interessar