Els cinc aliments que causen més intoxicacions segons l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha elaborat una llista amb els cinc aliments que més intoxicacions alimentàries provoquen

La carn de pollastre és molt fàcil de contaminar per la seva composició química
La carn de pollastre és molt fàcil de contaminar per la seva composició química | CatalunyaDiari

L'estiu és una època en què els aliments tenen més probabilitats de provocar intoxicacions alimentàries en els consumidors. Recentment, la Consellera de Salud i Famílies d'Andalusia va anunciar una alerta sanitària i la retirada d'un producte de carn entatxonada, després que es detectés un brot de listeriosi a la regió. Actualment, la intoxicació provocada per 'La Mechá' ja afecta a més de 130 persones, i se segueixen investigant nous casos.

És important que els fabricants facin els controls adients als seus productes abans de comercialitzar-los, per evitar problemes com el que s'ha desencadenat recentment a Andalusia. Tot i això, també és important que els consumidors estiguin alerta de l'estat dels productes, així com del mètode en què el conserven i com el consumeixen. Hi ha alguns menjars més problemàtics que altres. Recentment, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), ha elaborat un llistat amb els cinc aliments més propensos a provocar intoxicacions alimentàries. 

1. Ous i derivats

La bacteria salmonela es pot trobar en els ous, que poden provocar infeccions si no estan del tot cuits   | CatalunyaDiari.cat

Les truites o les salses fetes amb ou, com l'allioli o la maionesa, són productes molt propensos a provocar intoxicacions alimentàries. En l'hostaleria, és necessari que s'utilitzi ou pasteuritzat per evitar que cap client contragui cap malaltia. És important vigilar que l'interior de l'ou no es contamini amb la closca de l'ou, que pot estar bruta. També és imprescindible controlar el temps que les salses fetes amb ou passen a dins de la nevera (no més de 24 h), i si es fan truites amb ou no gaire cuit, no tenir-les més d'un parell d'hores fora de la nevera, i fins i tot dins del frigorífic no més de 24 h, sobretot a l'estiu. 

2. Peixos i productes pesquers

El peix cru o semicru pot contenir anisakis
El peix cru o semi cru pot contenir anisakis | CatalunyaDiari

 

El peix també pot estar implicat en una intoxicació alimentària. Els casos més comuns d'intoxicació per ingesta de peix es donen quan aquest està cru o semi cru. És important que la seva manipulació sigui curosa, que es renti bé, i que es cuini de forma adequada per evitar intoxicacions. En cas de cuinar peix per a ser consumit cru, és important que l'aliment hagi estat prèviament congelat, per tal d'evitar anisakis.

3. Marisc

Els mol·luscos de petxina tenen més perill perquè concentren els bacteris fins i tot patògens   | delCamp.cat

Aquests aliments sí que són molt típics d'intoxicacions i a més amb freqüència es mengen crus o poc cuinats. És important comprar els mol·luscos vius i en venedors autoritzats, no furtius, ja que en aquests llocs no hi ha garanties higièniques. Tampoc han de recol·lectar-se per a autoconsum. Els mol·luscos de petxina tenen més perill perquè concentren els bacteris fins i tot patògens i si no estan agafats en zones segures o depurats poden donar-nos molts esglais.

4. Vegetals i derivats

Els vegetals poden portar problemes si no es renten bé
Els vegetals poden portar problemes si no es renten bé | CatalunyaDiari
 
Els vegetals també poden ser un aliment que provoqui infeccions alimentàries, sobretot si no es renten bé o si després es barregen amb altres ingredients. Recentment, s'han detectat casos de brots vírics pel consum de fruits vermells congelats o sucs.

5. Pollastre

La carn de pollastre és molt fàcil de contaminar per la seva composició química | Catalunya Diari

 

La carn de pollastre és molt fàcil de contaminar per la seva composició química, gran quantitat d'aigua i manipulació. Amb molta freqüència, pot contenir salmonel·la i campylobacter, que són causants de malalties gastrointestinals. És important cuinar-lo bé, totalment, sense que quedin parts crues o semi crues.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari