ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.546 nous contagis, però el risc de rebrot i la positivitat segueixen baixant

Confirmen que el coronavirus ha mutat a Espanya

El virus afecta grups de població més joves

Un grup de noies joves amb màscares mira un mòbil
El coronavirus afecta ara a persones més joves | CatalunyaDiari

El coronavirus segueix preocupant arreu del territori, ja que el nombre de contagis segueix creixent i s'han multiplicat els brots. Tot i això, segons ha manifestat en diverses compareixences Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el nombre de brots que preocupen és reduït i es preveu controlar la situació a mesura que apareguin nous focus a tot el territori espanyol.

Ara bé, la preocupació entre la població per una segona onada no ha parat de créixer i el virus ja no afecta de la mateixa manera. En aquest moment hi ha 120 brots actius amb 2.139 casos, però la dada més significativa el trobem en el perfil de pacients actual.

Canvi en el perfil dels contagiats

Si ens fixem en la mitjana d'edat dels diagnosticats, aquesta se situa en 46,4 anys en els homes i 50,5 anys en el cas de dones, una mitjana inferior a la registrada durant el pic de la pandèmia a l'abril. Un altre aspecte rellevant és que en el 70% dels casos els contagiats no mostren símptomes.

Per recolzar aquest canvi en el perfil de contagiats, només cal observar els trams d'edat compresos entre 10 i 19 anys, amb un increment d'infectats del 29% al País Basc. Això explicaria també l'elevat nombre d'asimptomàtics, ja que la majoria no presentaven patologies respiratòries prèvies.

«Els increments que estem observant afecten menors de 50 anys, inclosos els menors de zero a quatre anys. Aquests grups solen ser també els que passen la malaltia de forma més lleu, pel que l'epidèmia actualment és diferent de la que hem viscut», assenyalava Fernando Simón.

Per què el virus afecta ara més als joves?

El virus afecta grups de població més jove per una raó molt senzilla: són els que surten més al carrer i els que menys respecten la distància de seguretat o les mesures de prevenció. «No estem a la normalitat. Tenim brots per situacions que són perfectament evitables. Aquest any no toquen les celebracions, cal entendre-ho», assegurava Simón. 

La situació que s'està vivint ara mateix res té de positiu, ja que són aquests grups de població jove els qui poden transmetre el virus a població més vulnerable, de manera que el virus podria ser més nociu. Per aquest motiu, tant el govern com les autoritats sanitàries insisteixen en la importància de seguir respectant les mesures de seguretat.


Comentaris

envia el comentari