Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona feliç fent el gest d'aprovació amb les dues mans i amb una imatge de fons de recipients plens d'oli d'oliva

Confirmen la notícia que tots esperàvem sobre l'oli d'oliva: per fi

El Govern dona la millor notícia als consumidors d'oli d'oliva

Tothom sap que el preu de l'oli d'oliva s'ha disparat d'una manera tan alarmant que s'estava acostant perillosament als nou o deu euros el litre.

A casa nostra, la situació és insostenible i és normal trobar-se ampolles d'oli a vuit euros el litre. I molts consumidors estaven resignats a no poder comprar oli d'oliva per l'elevat preu a què es troba actualment.

Però, de vegades, cal mirar amb positivitat la vida. La veritat és que aquests consumidors han vist com les últimes hores un informe del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació els ha aixecat la moral.

I és que a l'últim informe setmanal de preus conjunturals, s'ha pogut registrar un lleuger descens del preu de l'oli d'oliva. De fet, estem parlant d'una baixada de preu que seria la primera des que va començar el 2023.

Es confirma la novetat més esperada sobre l'oli d'oliva

Estem referint-nos a un informe de la setmana del 18 al 24 de setembre. Un que acaba de sortir a la llum i denota que es podria donar una tendència a la baixa del preu de l'or líquid.

Muntatge amb una cullera plena d´oli d´oliva de fons i una dona amb cara de sorpresa
Una lleugera baixada de preu de l'oli d'oliva ha aixecat certes esperances | Dean Drobot

Des de l'Executiu es posa de manifest que la caiguda dels preus mitjans de l'oli d'oliva en comparació de l'anterior va ser de l'1,47%. En aquest cas parlem de l'oli lampant. Mentrestant, si ens referim a l'oli d'oliva verge, el descens es va produir un 0,86%. I quant a l'oli d'oliva verge extra, la baixada de preus va ser semblant, un 0,85%.

El cas és que el descens només va ser testimonial pel que fa a l'oli d'oliva refinat. I va ser efectiu amb una reducció del 0,1% comparant-ho amb la setmana passada.

Baixa el preu de l'oli d'oliva per primer cop l'any 2023

I encara va ser menor la reducció si parlem de l'oli de pinyolada refinada, en un 0,01%. Per contra, al costat negatiu, sí que va pujar el preu de l'oli de pinyolada cru i ho va fer en un 1,96%.

Muntatge d´un passadís d´un supermercat amb la imatge d´una ampolla d´oli d´oliva i diversos símbols d´interrogació
L'oli d'oliva va baixar el preu, segons el darrer informe ministerial | Getty Images, PixaBay

D'altra banda, quant als olis de gira-sol, aquests van disminuir en un 0,97% el convencional i en un 10,83% l'alt oleic. Cal ressenyar que la setmana que ve un nou informe del ministeri serà clarificador. Serà qui confirmi si la baixada del preu de l'oli d'oliva és consistent

O si aquesta ha estat fruit d'una setmana aïllada. Els consumidors creuen els dits perquè aquesta bona notícia pugui ser el principi de la baixada els preus. I tot després de col·locar-se els mateixos en uns nivells que mai no havíem vist els últims anys.

El Ministeri d'Agricultura ha publicat un informe exhaustiu que deixa les coses clares

A més d'informar d'aquesta baixada del preu de l'oli d'oliva, des del ministeri també es van adonar del preu mitjà del blat dur. Aquest va baixar un 3,07%, el blat de moro en gra un 0,65% i quant a l'ordi malt va baixar un 0,20%.

Si parlem de les fruites, els cítrics van pujar de manera espectacular i, sobretot, deixa dades preocupants sobre la llimona. Per exemple, el preu mitjà de la llimona va pujar un 107,81% setmanal, cosa molt significativa.

La pruna va ser un 104,14% més cara, coincidint amb el final de la campanya de la fruita a Extremadura. Això sí, sí que van baixar fruites com el plàtan en 8,43% o la magrana fins a un 18,75%.

Si ens referim a les carns de boví, la vedella va pujar un 0,33%. I quant a l'oví, si esmentem el cas de l'anyell, ho va fer creixent un 1,23%.